Kategorier
2014 Nyhetsbrev 24/2014

Livskraftiga företag, aktiva bönder, modern landsbygd – utgångspunkt för svenska landsbygdsprogrammet

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020Den svenska regeringen har nyligen tagit beslut om utformningen av landsbygdsprogrammet för år 2014-2020, där utgångspunkten hela tiden har varit att det ska ge lönsamma och livskraftiga företag, aktiva bönder och en modern landsbygd. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger:

”Landsbygdens företag är en oerhört viktig tillväxtmotor och en förutsättning för den gröna omställningen. Landsbygdsprogrammet handlar om att ge företagen möjligheter att växa och utvecklas, och om att människor även utanför städerna ska få tillgång till service, bredband och kommunikationer”.

Landsbygdsprogrammet omfattar 36 miljarder kronor, varav den svenska medfinansieringen av programmet uppgår till 59 procent, medan de resterande 41 procenten av pengarna i programmet kommer från EU. Vissa ändringar har gjorts sedan Erlandssons presentation av programmet i april i år. Nu ska programförslaget lämnas över till EU-kommissionen som måste ge sitt godkännande.

Bondepaketet på 26,5 miljarder kronor ska gå till ett hållbart jordbruk i hela landet. Svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion är av stor betydelse för jobben, miljön och konsumenterna, och insatserna ska stimulera ett aktivt jordbruk med starka jordbruksföretag och ett öppet och rikt odlingslandskap. Den svenska regeringen vill prioritera förutsättningarna som gör det möjligt att leva, driva företag och skapa jobb i hela landet. Företag ska också kunna växa och arbetsmarknaden ska breddas, så därför satsar man totalt 3,25 miljarder kronor fram till år 2020 på bredbandsutbyggnad på landsbygden. Lanthandlare och bensinmackar i gles- och landsbygd får också del av pengarna i landsbygdsprogrammet. Man tillför 700 miljoner kronor över perioden 2014-2020, vilket motsvarar 100 miljoner kronor per år, för bättre service på landsbygden. Vidare kan nämnas att 500 miljoner kronor kommer går till bl.a. insatser för attraktiva fritids- och rekreationsmiljöer på landsbygden. Hela landsbygdsprogrammet kommer att publiceras på svenska regeringens webbplats.

Uppgifterna är från Landsbygdsdepartementets pressmeddelande (från 5.6) med länk till landsbygdsprogrammet Sweden – Rural Development Programme (National).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s