Kategorier
2014 Nyhetsbrev 22/2014

Landsbygden har många framtidsbilder

Undersökningen Maaseudun alueidenkäytön tulevaisuuskuvatFramtidens forskningscentral vid Åbo universitet har undersökt framtidsbilder för landsbygden – Maaseudun alueidenkäytön tulevaisuuskuvat. ”Framtiden föds i alternativen. Betydande påverkningsfaktorer för landsbygdens framtid är bl.a. miljön och hållbarhet, trygghet, reglering, samt koncentrering och utbredning”, säger forskningsdirektör Tuomas Kuhmonen. I projektet, som finansierades av Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen och Gårdsbrukets utvecklingsfond (MAKERA), satte man upp fyra framtidsalternativ för nyttjande av landsbygdsområden och dryftade alternativens tillblivelse och påverkningar. Olika framtider uppstår då marknaden ger ökad eller minskad värde för naturresurser – livskraften i landsbygdens ryggrad. Samhället kan antigen främja användningen av naturresurser eller besluta om skydd av resurserna. Användningen av naturresurserna kan vara ekonomiskt, miljömässigt, socialt och kulturellt hållbart eller ohållbart. ”Av de här alternativen uppstår fyra olika framtider, vilka är ganska renodlade. Det är också meningen, ty förutom samhällspolitikens och landsbygdens egna aktörers val, behövs alternativ som klart skiljer sig från varandra. Framtidsbilderna är inte prognoser, utan uttryckligen alternativ”, betonar Kuhmonen. Framtidens landsbygd kan vara bioekonomins eldorado, koloniekonomi, museilandsbygd eller ö-landsbygd. Alternativen kan beskrivas på följande sätt:

  • Bioekonomins eldorado: Då trafiken använder biobränsle och bostäderna är hållbart energisjälvförsörjande, är inte längre en spridd samhällsstruktur en miljöbelastning. Människorna kan bo i bioekonomis eldorado, var de har lust.
  • Kolonilandsbygd är en konjunkturkänslig konkurrensekonomi utan gränser. ”Landsbygdsgruvan”, som globalisationen pådriver, vandrar med sina arbetsförläggningar på Finlands landsbygd som en farsot. Här tar marknaden och staten gnäller.
  • Museilandsbygd är resultatet av ytterst skyddade resurser. Här har miljön satts framför allt annat och landsbygden som minoritet betjänar majoritetens klimat- och skyddsintressen.
  • Ö-landsbygden är slutresultatet av ett slags överlevnadssamhälle. Det är också närmast ett slutresultat av den senaste tidens utvecklingstrend.

”Alla är möjliga som framtid för nyttjande av landsbygdsområden, men det finns naturligtvis även andra framtider. Det viktigaste är ändå att komma i håg, att framtidsalternativen är många, och t.ex. i samhällspolitikens val lönar det sig inte att stödja sig på en lärosats eller sanning”, betonar Kuhmonen.

Uppgifterna (på finska) är från webbplatsen utu.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s