Kategorier
2014 Nyhetsbrev 22/2014

EU hjälper till att förverkliga projekt – ”ta till vara de projektkunnigas kunskap vid ansökan”

EU-rådets flaggaKlättergrottan i lokalen i Lappfjärd, vinterbadsbastun och projektet Jul i Kristinestad är bara några av de exempel på projekt som EU hjälpt till att förverkliga i Kristinestad. ”Många gånger ser man i media vilka nya projekt som förverkligats, men sällan syns det hur mycket pengar EU bidragit med”, säger Mats Brandt, som får medhåll av Ann-Sofi Backgren som länge jobbat med EU-projekt. ”Delvis är det svårt att informera om EU-bidrag och delvis har folk svårt att ta till sig den informationen.” Finnmet Partners är ett utvecklingsprojekt för metallbranschen i Österbotten som fått en stor del av sitt projekt finansierat via EU. Enligt Göran Österberg från Finnmet Partners är EU en förutsättning för att de ska kunna genomföra projektet.

Österberg menar att det inte är svårt att söka om EU-finansiering, då man vet hur man ska gå till väga. Men för en nybörjare kan det nog vara svårt. Backgren poängterar att man måste ta till vara de erfarna personerna och säger: ”Om man har en god idé, kan man lätt uppfatta det som att byråkratin är överväldigande. Därför är det viktigt att ta vara på de projektkunniga personerna och samarbeta”. Brandt ser positivt på projektfinansiering även i framtiden. ”I Österbotten har vi starka småföretag och mycket bra möjligheter att även i framtiden få projektfinansiering.”  Brandt och Backgren deltog vid EU-dagen i handelshuset Corner senaste vecka (21.5), där Brandt var en av talarna.

  • Kristinestad har sammanlagt fått 14,3 miljoner euro under åren 2009-2013 i lantbruksstöd.
  • Enskilda föreningar och organisationer har beviljats stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Det offentliga stödet uppgår till 384 000 euro under åren 2007-2013, och av den summan har EU stått för 45 procent.
  • Projekt i Kristinestad, som finansierats via landsbygdsprogrammet och NTM-centralen, har tillsammans fått 474 704 euro i EU-stöd under åren 2007-2013.

Uppgifterna är en artikel, skriven av Karolina Bergvik, i tidningen Syd-Österbotten (22.5).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s