Kulturstaten nedmonteras – professor Katajamäki om storhetsideologin och den decentraliserade bildningsmodellen

Businessman Conducting a PresentationVår framgång har varit baserad på en decentraliserad bildningsmodell, där kärnan har varit små skolor, lokala bibliotek och gymnasier. Men den hejdlösa dragningen till storhetsideologin gnager bit för bit fundamentet för vår fina modell. Att lägga ned små skolor med kortsynta motiveringar och att inte begripa små biblioteks betydelse för lokala samhällen, har blivit vardag. Nu vill man även ha färre landskapsbibliotek. Den nya social- och hälsovårdsreformen, som baserar sig på fem geografiskt onaturliga monsterregioner, har inspirerat några koryféer: i framtiden behövs bara fem landskapsbibliotek, ett för varje jätteregion. Geografisk blindhet och svag uppfattning om meningen med Finland triumferar, och människor som jag, som älskar vår decentraliserade bildningsmodell, är mycket bekymrade.

Den nyaste planen att försvaga kulturstaten är undervisnings- och kulturministeriets ansats att bunta ihop gymnasierna så att minimielevantalet skulle vara 500, vilket vid förverkligande stänger små gymnasier och koncentrerar gymnasieskolning till landskapscentra. Bildningsvägen för landsbygdens och småstädernas ungdomar skulle bli allt besvärligare, och diskrimineringen p.g.a. boningsort skulle förstärkas. Som resultat av den företagsorienterade samhällspolitiken fjärmar sig statens och kommunernas service från medborgarna. Samhället definieras inte längre utgående från ort, utan beslutsfattandet baserar sig på uppifrån definierade arbiträra befolkningsmängder, och medborgarnas geografi, som baserar sig på små lokala samhällen, respekteras inte mera. Det är storhetens logik och koncentrationens geografi som gäller nu. Medborgarnas möjligheter att påverka sina lokala samhällens framtid, har drastiskt försämrats, och allt flera lokala samhällen har blivit övergivna och kommer att överges. Jag har många gånger undrat, men egentligen vet jag inte: är nedmonteringen av vår bildningsmodell medveten eller vet de inte vad de håller på att göra?

Uppgifterna är från en artikel i Vasabladet (20.5). Skribenten Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Det här inlägget postades i 2014, Nyhetsbrev 21/2014 och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kulturstaten nedmonteras – professor Katajamäki om storhetsideologin och den decentraliserade bildningsmodellen

  1. Janne Gröning skriver:

    De som håller på med nedmonteringen har ingen aning om vad de håller på med… de förstår inte vad detta kommer att leda till… det sunda bondförnuftet har tydligen också blivit totalt ”nedmonterat”… vad kommer allt detta att leda till – hoppas det kommer något bättre ut i andra ändan…
    Hälsar Janne från Keistiö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s