Årets Matlandetkonferens hålls den 10-11 juni i Jokkmokk. Den viktiga arenan för hela matsverige blir ett tillfälle att uppleva midnattssolen i Jokkmokk, träffa de lokala företagarna och självklart äta och dricka de regionala specialiteterna. Förra årets konferenstema handlade om hur man utvecklar gastronomiska regioner och mat med identitet. De tankar som konferensdeltagarna bidrog med på den konferensen har man tagit med sig i det nya uppdraget att kartlägga Sveriges regionala specialiteter. Smak är en viktig del av matens identitet, och med årets tema Sinnenas mat tar man matresan ett steg vidare. Det kommer att diskuteras allt från hur viktig smaken är för måltidsupplevelsen, till hur man kan göra affärer av smak och hur Sverige blir ett ledande dryckesland. Man kommer även att lyfta skolmaten, som är årets tema för regeringens vision Sverige det nya matlandet. Hur kan maten i skolan utvecklas och inte bara ge näring, utan även bli en upplevelse och bidra till kunskap? Svenska Jordbruksverket har en viktig roll i arbetet för hållbar mat och matproduktion. Genom mer kunskap om kopplingen mellan stad och land kan man bidra till ökad konkurrenskraft för matbranschens aktörer.
Program och anmälan (senast 5.6) finns som länkar på webbplatsen matlandet.se.