Kategorier
2013 Nyhetsbrev 18/2014

Nya utvecklingsprogrammet det viktigaste instrumentet för att reformera jordbruket och stärka landsbygdens livskraft

Program för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 - esitysStatsrådet har godkänt Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020, vilket är det viktigaste instrumentet för att reformera jordbruket och stärka landsbygdens livskraft. Programmets offentliga medel uppgår till 5 618 miljoner euro, varav en del är EU-pengar och en del nationella medel, samt därtill privat finansiering genom investeringar. EU-ministerrådet beslöt om andelen EU-pengar i fjol. För utvecklingsprogrammet har det anvisats lite mer offentliga medel än under den förra programperioden. Det breda programmet bygger på EU:s landsbygdsförordning, erfarenheterna från den förra programperioden, utvärderingsresultaten och samråden med intressentgrupperna, samt allmänheten.

Programmet ger jordbrukare verktyg som kan användas inom vattenskyddet och i beredskapen för klimatförändringen. Med hjälp av programmet kan gårdar förbättra konkurrenskraften genom investering i ny teknik, såsom förnybar energi. Programmet är vidare ett betydelsefullt instrument för bioekonomin i Finland som skapar många möjligheter, både för landsbygden och för hela nationalekonomin. Programmet genomförs utifrån lokala fokuseringar, där det viktigaste målet med regionala insatser är att diversifiera näringar och öka arbetstillfällen i SME-företag. Programmet förbättrar landsbygdens livskraft genom att bidra till tillgängligheten och tillämpningen av teknologi, och genom att utveckla byar och nya serviceformer, samt värna om livsmiljön och naturens biologiska mångfald.

Uppgifterna är från ett av jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelanden (från 24.4) och kan läsas i sin helhet under webbadressen mmm.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s