Kategorier
2014 Nyhetsbrev 18/2014

Häng med till Landsbygdsriksdagen i Pedersöre!

Sursik skola i Pedersöre
Sursik skola
Foto: Pedersöre kommun

Den trettonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hålls i Anderssénsalen vid Sursik skola i Pedersöre 4-5.10, kommer eventuellt att slå alla rekord vad gäller deltagande och varierande aktiviteter. För denna gång kommer det inte bara att handla om ”vanliga” landsbygdsriksdagsförhandlingar, utan det utlovas ett projekttorg, en giftshop, en utomordentlig kulturell upplevelse under kvällsfesten med mera. Det skall även vara möjligt att följa förhandlingarna via TV-monitor och så vidare. Landsbygdsriksdagen är samtidigt en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden. Även gräsrotsrörelserna i städerna är välkomna med, för problemen är ofta de samma fast omgivningen varierar.

Som vi alla vet, kommer samhället att förändras, t.o.m. radikalt, genom bl.a. globaliseringen och alla de gigantiska reformer som är på gång. Social- och hälsovårdsreformen och kommunreformen har länge varit aktuella, men en reform av utbildningen och regionförvaltningen planeras också. Allt detta gör att vi måste formulera våra mål klarare än förut – och det skall vi göra på Landsbygdsriksdagen.

Inom kort kommer det på www.bya.net att finnas möjlighet att lämna in en motion till Landsbygdsriksdagen, som skall svara på den brännande frågan som alla landsbygdsutvecklare står inför: Hur skall vi bibehålla säkerheten och servicen på landsbygden?En motion skall innehålla en motivering men framförallt ett krav på en konkret åtgärd som kan riktas till den som bäst kan uppfylla det – regeringen, något ministerium, någon organisation, landskapet, kommunen, byn eller någon annan aktör. Motionerna kommer att utredas av Svensk Byaservice på förhand, men besluten tas på Landsbygdsriksdagen efter det att de diskuterats i arbetsgrupper.Arrangörer för Landsbygdsriksdagen är Svensk Byaservice och Aktion Österbotten rf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s