Kategorier
2014 Nyhetsbrev 18/2014

Ansökan om att bli godkänd Leader-grupp inleds

Leader-logoJord- och skogsbruksministeriet inleder en officiell ansökan för Leader-grupper, vars verksamhet finansieras med medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU). Grupperna är lokala utvecklingsföreningar som beviljar finansiering för företag och projekt, vilka bidrar till att hålla landsbygden livskraftig. För Leader-arbetet används finansiering som kommer från Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland. Statsrådet har godkänt programmet 2014-2020, medan kommissionens godkännande väntas i höst. Förhoppningsvis kan hela programmet tillämpas från början av år 2015. Av programmets offentliga medel har det reserverats 300 miljoner euro för Leader, vilket är något över 5 procent av programmets EU-finansiering.

För den officiella ansökan ska de som vill bli godkända som Leader-grupper sända sina lokala utvecklingsstrategier till jord- och skogsbruksministeriet, senast 10.06.2014. De grupper som deltog i den inofficiella ansökan 2013, har fått kommentarer om sina strategier. Ansökan har skett i två etapper för att få mer tid för att bereda frågorna och engagera områdets aktörer, samt för att det lokala utvecklingsarbetet ska ge bättre resultat. I ansökningsanvisningen, som finns på ministeriets webbplats, ingår fastställda kriterier för Leader-grupper och de lokala strategierna för utveckling av landsbygden. Ministeriets valkommitté behandlar ansökningarna hösten 2014, där avsikten är att ministeriet väljer Leader-grupperna och gör en vägledande budget för hela programperioden, så fort som möjligt efter att kommissionen har godkänt hela utvecklingsprogrammet.

Leader stärker och utvecklar lokala sammanslutningar, företag, samt områdets livskraft. Med hjälp av Leader får man olika människor i olika åldrar, samt sammanslutningar med i utvecklingsarbetet. I synnerhet satsar Leader-arbetet på ungdomar. I grupperna finns företrädare för såväl privatpersoner, lokalförvaltning som föreningar, men områdets kommuner och städer deltar även i finansiering av arbetet. Cirka en tredjedel av finansieringen kommer från privat håll och via talkoarbete.

Uppgifterna är från jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande (från 25.4).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s