Kategorier
2014 Nyhetsbrev 17/2014

Stressrelaterade problem läks på landet

Impuls 3-2014Från 1 maj kan patienter i Skåne med psykisk ohälsa få rehabilitering på ett landsbygdsföretag. Det är Region Skåne som tecknat avtal med tio sådana företag – jordbruk, hästgårdar, trädgårdar och odlingar spridda över hela regionen. Enligt Magdalena Andersson, distriktsläkare och koordinator för s.k. naturunderstödd rehabilitering, vänder sig naturunderstödd rehabilitering till patienter som är sjukskrivna för lätt till måttlig psykisk ohälsa och som därför riskerar social isolering och passivering. Det är fråga om komplettering till den medicinska vården. Landsbygdsföretagen har inget vårdansvar, utan det ligger på vårdcentralen eller den psykiatriska kliniken. Landsbygdsföretagens roll är att erbjuda en kravlös vistelse i en lantlig miljö, som inte handlar om arbete. Men den som vill delta i sysslorna, får göra det.

Förhoppningen med vistelsen på landet är att deltagarna ska kunna förkorta sin sjukskrivning, varav de flesta som hamnar i utmattningsdepressioner är kvinnor. Rehabilitering på landsbygd har varit igång som projekt med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp under ett par års tid. Sara Kyrö Wissler, koordinator för rehabiliteringen på SLU säger att utvärderingen inte är färdig, men att de preliminära resultaten är goda. Erfarenheten är att deltagarnas arbetsförmåga har ökat, men en fråga för den fortsatta utvärderingen, är om resultaten är hållbara över tid.

Att vi mår bra av att vistas i naturen, är något som de flesta instämmer i. Naturen är en läkande kraft vid stress och utmattning, men den gamla sanningen har hamnat i skymundan i takt med urbaniseringen och den ökande utskrivningen av läkemedel. I bl.a. Storbritannien, USA och Nya Zeeland används natur och landsbygd sedan länge som stöd för rehabilitering vid psykisk ohälsa, och nu tycks grön rehabilitering ha fått fotfäste även i Sverige.

Uppgifterna är från en längre artikel, skriven av Sven Rosell, i tidningen Impuls 3/2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s