Kategorier
2014 Nyhetsbrev 17/2014

Drygt 24 000 bor olagligt på sommarstugan – ”Luckra upp bestämmelserna mellan fritids- och permanent boende”

conceptEnligt tidningen Savon Sanomat bor så många som 24 000 finländare olagligt på sin sommarstuga utan behövliga tillstånd. Nu vill man på Fritidsboendes förbund luckra upp bestämmelserna för att göra skillnaden mellan fritids- och permanent boende mindre. Förbundets ordförande Pentti Heikkurinen menar att man måste hitta nya lösningar i framtiden inom t.ex. beskattningen som suddar ut gränsen mellan fritidsboende och permanent boende. Enligt markanvändnings- och bygglagen behövs det bygglov om man ändrar på hur byggnaden används, vilket gäller exempelvis om man vill göra en fritidsbostad till en permanent bostad.

I en av Finlands stugtätaste kommuner, Pargas, tar byggnadsinspektionen årligen emot mellan fem och tio ansökningar om att göra fritidsbostaden till en permanent bostad. Staden välkomnar gärna nya invånare, men att luckra upp bestämmelserna skulle också innebära flera praktiska problem. I en stad som Pargas med många skär och holmar skulle det bli väldigt dyrt, om man tänker att varje familj skulle har rätt att bosätta sig på vilken liten holme som helst och därmed kunna kräva skoltransporter och samma service som alla andra, menar byggnadsinspektör Kenneth Koskinen.

Hittills har myndigheterna ansett att en person som endast äger en fritidsbostad i en kommun inte kan vara skriven i kommunen, oberoende av hur många månader om året personen bor i fritidshuset. En del kommuner och föreningar har lobbat för att ändra på bestämmelserna. Men regeringen har hittills inte gått med på kraven. I februari ansåg den att det inte finns behov att ändra på lagstiftningen som skulle göra det lättare att mantalsskriva sig i fritidsbostaden. Heikkurinen hoppas nu på förändring som leder till att det ska vara möjligt att vara inskriven i två kommuner samtidigt, vilket kunde vara möjligt genom t.ex. att kommunerna delar på skatteintäkterna.

Uppgifterna är från (17.4) webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s