Kategorier
2014 Nyhetsbrev 17/2014

Museer har stor regionalekonomisk betydelse visar undersökning

Undersökningen Museoiden taloudellinen vaikuttavuusEn undersökning från Levón-institutet vid Vasa universitet visar att museer har stor regionalekonomisk betydelse, även om deras egen verksamhet inte ger någon ekonomisk vinst. Varenda turist som besöker ett museum, spenderar i bästa fall nästan 74 euro på annat på museiorten och i dess närområde. Undersökningen räknade inte med konsumtionen bland turister som tagit beslutet att resa, utan att ha planerat in ett museibesök, och den tog inte heller med ortsbornas konsumtion, eftersom de i vilket fall som helst använder pengar i området.

Omkring 40 procent av finländarna går på museum flera gånger per år. Museibesökarna har högre utbildning och inkomster än genomsnittet, och använder därför mer pengar än andra turister under resan. Museibesökarnas pengar går i första hand till restauranger, hotell, transporter, samt detaljhandeln. Av de pengar som turisterna spenderar i samband med besöket, lägger man 3-4 procent på själva museet och dess serviceutbud. Även kommunerna får indirekt en del i form av skatteintäkter.

När kommunernas andel av museernas totala finansiering är ca 75 miljoner euro och när museibesökarnas inverkan på den regionala ekonomin, inklusive multiplikatoreffekterna, uppgår till 340-500 miljoner euro, genererar museerna nästan lika mycket i rena skatteintäkter som den kommunala satsningen i dem. Ytterligare har museerna en positiv inverkan på områdets image och kändskap. Av museernas utgifter består i genomsnitt 80 procent av fasta kostnader för löner och fastigheter, så därför syns sparåtgärder direkt i museernas verksamhet: även små nedskärningar innebär färre utställningar som är öppna för allmänheten och markant kortare öppettider.

Levón-institutets forskning ger vid handen att det är förlegat att anse att finansieringen av museiväsendet bara är en utgiftspost, för eftersom museerna har stor regionalekonomisk nytta, är det i allra högsta grad oklokt att hålla dem stängda. Undersökningen var beställd av Finlands museiförbund och genomfördes i samarbete med Finlands museer. Största delen av materialet för undersökningen samlades in i maj-september 2013 genom en enkät bland museibesökare, vilken besvarades av 6 500 personer vid 120 museer. De finländska museernas ekonomiska effekter har inte tidigare undersökts i denna omfattning.

Uppgifterna är från Österbottens förbunds Nyhetsposten – Uutisposti nr 4-2014. Själva undersökningen, Museoiden taloudellinen vaikuttavuus, finns på webbadressen museoliitto.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s