Kategorier
2014 Nyhetsbrev 14/2014

Landsbygdsparti i Sverige vill öka självförsörjningen

Cow Grazing in PastureI Sverige bor 85 procent av befolkningen i städer, vilka utgör endast 2 procent av landets yta. Samtliga partier tycker därför det är lättast att försöka skaffa väljare inom dessa geografiskt begränsade och tättbefolkade områden, för oavsett om man bor i Uppsala, Göteborg, Luleå eller Växjö, så är människornas arbetsförhållanden, bostadsförhållanden, servicebehov, transportproblem etc., relativt likartade. Det är sålunda enklare att lägga politiska förslag som attraherar dessa grupper, än att hitta lösningar för dem som bor och verkar under mycket olika förhållanden på den stora spridda landsbygden med tillhörande småorter, och de utgör ju dessutom en minoritet, så varför bry sig?

Men trots att denna grupp är liten, 15 procent, i förhållande till befolkningen i städerna, så är den oerhört viktig för Sveriges ekonomi. Det är inom denna grupp som maten produceras, och likaså skogsproduktionen som är helt avgörande för landets exportinkomster. Vattenkraften kommer från landsbygden, gruvnäringen, en stor del av Sveriges basindustrier är förlagda till småorter, och därtill är landsbygden viktig som rekreationsområde för stadsborna. Kan man då acceptera att denna viktiga del av Sverige får allt mindre och äldre befolkning?

Jordbruket är viktigt för Landsbygdspartiet (Lpo). Självförsörjningsgraden i Sverige ligger under 50 procent, vilket man kraftigt vill öka. Överbefälhavaren har sagt att man endast kan försvara landet en vecka, men vad spelar det för roll då det bara finns mat för en vecka. Jordbruket producerar såväl nyttigheter som öppna landskap och bidrar till serviceunderlaget i närliggande småsamhällen, men de är för få för att behålla tillräckligt serviceunderlag. Därför vill Lpo också att många fler yrkesgrupper ska kunna bo, verka och försörja sig i en landsbygdsnära miljö, vilket kräver utbyggda kommunikationsmöjligheter och tillgång till bredband även på landsbygden. Man måste också hitta ekonomiska lösningar för dem som inte har någon annan transportmöjlighet än den egna bilen. Noterbart från tv-serier och tidningsartiklar, är att det finns många människor som drömmer om ett liv på landet, men varför inte ge dessa människor en chans att förverkliga sina drömmar?

Läs mer vad Lpo:s partiordförande Claes Littorin och styrelseledamoten Arne Gunnarsson skriver om varför de tycker att Sverige behöver ett nytt landsbygdsparti. Debattartikeln (från 27.3) finns på webbplatsen landetsfria.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s