Kategorier
2014 Nyhetsbrev 14/2014

Jordbruket och landsbygden drabbas även av rambudgetbesluten

Bönderna behövs! - logoÖverenskommelsen om rambudgeten tog till viss del hänsyn till de stora nedskärningar som jordbruket redan tidigare fått utstå, men trots det drar också jordbrukarna genom nedskärningar av olika kaliber sitt strå till stacken liksom alla andra medborgare. Här nere följer Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds SLC:s pressmeddelande (från 26.3) i sin helhet:

SLC: Rambudgetbesluten drabbar även jordbruket och landsbygden

Regeringens överenskommelse om rambudgeten tog till viss del hänsyn till de stora nedskärningar som jordbruket redan tidigare fått utstå, vilka producentorganisationerna har framhållit inför ramförhandlingarna. Trots det drar också jordbrukarna genom nedskärningar av olika kaliber sitt strå till stacken liksom alla andra medborgare, konstaterar Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

Att fastighetsskatt på jord- och skogsbruksmark kunde undvikas in i det sista ser SLC som ett viktigt resultat för att kunna bibehålla en livskraftig jord- och skogsbruksproduktion i Finland. Däremot kan den sänkta gränsen för progressiviteten i kapitalinkomstbeskattningen från 40 000 till 30 000 euro inverka på lönsamheten vid avverkning och försäljning av virke. Det finns en tendens att glömma att också kapitalinkomster kan komma från produktion och företagande, som främjar såväl en hållbar ekonomi och miljö som sysselsättningen.

Att energibeskattningen skärps kommer med största sannolikhet att drabba jordbruket och landsbygdsbefolkningen i större utsträckning. SLC anser att nedskärningarna som berör jord- och skogsbruket bör styras så att de inte direkt påverkar jordbrukarnas inkomst.

Att regeringen beslöt att avblåsa den till nästa år utlovade höjningen av torvskatten var förnuftigt sett ur den inhemska energins synvinkel. Regeringen kunde dock ha gått längre för att främja konkurrenskraften för inhemsk flis. Nu får vi nöja oss med att konkurrenskraften inte försämras ytterligare, konstaterar SLC.

Tilläggsinformation:
Holger Falck, SLC:s centralstyrelseordförande, tel. 050 555 3711
Mats Nylund, SLC:s I vice ordförande, riksdagsledamot, tel. 050 512 2191
Johan Åberg, SLC:s verksamhetsledare, tel. 040 523 3864

www.slc.fi

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf är den finlandssvenska landsbygdens och jordbrukarnas intresseorganisation. SLC har cirka 12 000 medlemmar som fördelar sig över 70 lokalavdelningar och fyra landskapsförbund.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s