Kategorier
2014 Nyhetsbrev 13/2014

Regeringen och oppositionen enades om hälsovårdsreformen

SjukvårdspersonalPartierna har kommit överens om hur social- och hälsovårdsreformen ska förverkligas. Statsminister Jyrki Katainen (Saml) sade vid regeringens och oppositionens gemensamma presskonferens i söndags (23.3) att modellen baserar sig på fem social- och hälsovårdsområden, och att det är fråga om en verklig reform, och ingen urvattnad kompromiss. Servicen integreras så att den blir mer kostnadseffektiv. Systemet kommer att hålla i flera tiotals år framåt. Social- och hälsovårdstjänsterna från basnivå till specialvårdsnivå ska integreras. Reformförslaget ska ha förhandlats klart mellan partierna till slutet av maj och ett lagförslag skall ges till riksdagen i höst. Enligt finansminister Jutta Urpilainen (SDP) är det fråga om den största hälsovårdsreformen sedan folkhälsolagen år 1972.

Modellen med fem social- och hälsovårdsområden betyder att ansvaret för att organisera hälsovården ligger på de fem områdena, men kommunerna verkar fortfarande som hälsovårdsproducenter. Sannfinländarnas ordförande Timo Soini konstaterade att han är glad över att en överenskommelse har nåtts och också han tror att reformen kommer att kunna trygga social- och hälsovården för tiotals år framåt, medan Centerordföranden Juha Sipilä trodde att överenskommelsen har ökat förtroendet mellan partierna. Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund säger att partierna fortfarande står inför stora utmaningar. Det är viktigt att hälsovårdsservicen tryggas både på finska och på svenska. Han är också optimistisk då det gäller utsikterna för den fortsatta beredningen.

Uppgifterna är från (23.3) webbplatsen svenska.yle.fi. Se även text om vad reformen betyder för den vanliga finländaren, om att små kommuner inte hörs i nytt vårdområde, samt att politiken kring riksdagspartiernas överenskommelse om social- och hälsovårdsreformen tolkas olika i tidningsledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s