Kategorier
2014 Nyhetsbrev 13/2014

En folkhögskola, femtio personer, tre intensiva dagar – ingredienser för allfinlandssvenska innovationslägret

Pjukala folkhögskola
Pjukala folkhögskola
Foto: Pia Prost

Det allra första allfinlandssvenska innovationslägret inleddes den 17 mars på Pjukala folkhögskola i Pargas. Under lägret (17-19.3) skulle deltagarna från hela Svenskfinland ta fram innovativa, kreativa och konkreta idéer för att utveckla landsbygden. Förväntningarna bland både deltagare och arrangörer var höga då lägret, det första på svenska, inleddes. ”Vi vet inte vad lägret leder till, men jag kan lova er intensiva och inspirerande dagar”, sade nätverksombudsman Hans Bergström på landsbygdsnätverksenheten. Målet med lägret, Gränsen som möjlighet, var att flytta gränser både geografiskt och mentalt för att skapa nydanande, genomförbara koncept.

I fjol ordnades fem finskspråkiga innovationsläger på olika håll i landet, och lika många är inprickade för 2014. Pargas är således det enda svenskspråkiga lägret, och det har funnits en tydlig efterfrågan i Svenskfinland. ”Vi har tyvärr inte ens haft plats för alla intresserade, säger Pia Prost från Egentliga Finlands Byar rf, en av arrangörerna. Konsultbyrån MDI har tagit fram lägerkonceptet och dess konsulter, ”smurfar”, håller i trådarna. ”Pippi Långstrump sade om någon viss sak att hon inte provat på det, men att hon är säker på att det lyckas. Pippis innovativa attityd är ett bra rättesnöre för det här lägret”, sade Tytti Isokangas, ”chefssmurf” från MDI. Till sin hjälp hade MDI fem externa svenskspråkiga ”smurfar”.

Många av lägerdeltagarna nämner nätverkandet som ett viktigt mål, att få träffa företagare och aktiva i olika branscher från hela Svenskfinland. ”Jag är nog här främst för att knyta kontakter och skapa samarbetsmöjligheter”, sade bromarfbon Guy Källberg, som bl.a. jobbar med installation av fiberoptik. Ester Miiros på Nordiska skärgårdssamarbetet beskriver lägret som en bunke med ingredienser: ”Innovationer behöver inte vara exempelvis högteknologiska genombrott. Här på lägret har vi ingredienser i form av deltagare med olika kompetenser, från olika regioner. Det är innovation om vi lyckas kombinera de här ingredienserna med varandra till nya helheter – det är nytänkande som skapar värde”.

Lägret i Pargas har samlat deltagare från hela Svenskfinland – i motsats till de finska mer regionala och homogena lägren – och p.g.a. den brokiga samlingen fokuserar deltagarna, som jobbar i grupper, på fem breda teman: företagssamarbete, företagande i skärgården, ungdomar, mentorskap och livsmedelsproduktion. De tre dagarna har olika, men klara mål: den första dagen ska idéerna flyga och fantasin flöda, den andra dagen sållar man fram de bästa idéerna och testar dem, medan man på den tredje dagen finslipar koncepten och presenterar dem för en jury som väljer vinnare.

Grupperna presenterade bl.a. följande idéer: en grupp ville förse en långtradare med kök och köra den från skola till skola, och sedan får eleverna planera en fest och skaffa ingredienser från närproducenter. En annan arbetsgrupp vill grunda en finlandssvensk mentortjänst på nätet, en tredje olika pop-up-koncept för att stödja ungdomar i glesbygden och en fjärde virtuella vrakdykningar i skärgården.

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygd.fi.

Se pressmeddelandet från innovationslägret i följande nyhet på denna blogg. Inslag från lägret visas i TV-programmet Närbild på Yle Fem måndagen den 24 mars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s