Kategorier
2014 Nyhetsbrev 13/2014

Kristinestad kunde profilera sig som den långsamma demokratins trendsättare

Kristinestad - Cittaslow-logo
Bildkälla: Kristinestads hemsida

Av Österbottens kommuner förespråkar jag särskilt den långsamma demokratins väg för Kristinestad. Staden är med i det internationella Cittaslow-nätverket, till vilket hör 141 städer med mindre än 50 000 invånare i 23 länder. Bärande teman i Cittaslow-rörelsen är gästfrihet, gott liv, hållbar utveckling, respekt för traditioner och samhällsbaserad utveckling. Den långsamma demokratins djupa tillägnande skulle stärka Cittaslows innehåll. Cittaslow-fenomenet skulle få ett nytt livgivande demokratitillskott. Kristinestad har nu möjlighet att visa riktningen.

En långsam demokrati betyder att alla parter mångsidigt tar i beaktande en ventilerande beredning och ett övervägande beslutsfattande. I kommunerna betyder det att olika medborgargrupper och invånare i olika områden, samt företagare har rätt att påverka sina egna ärenden på det egna modersmålet. Långsam demokrati är alltid även närdemokrati. Geografiskt är den särskilt väl lämpad för stora och heterogena kommuner. Den långsamma demokratin ifrågasätter inte den traditionella representativa demokratin, utan kompletterar och stärker den.

Kärnan i den långsamma demokratin är medborgarorienterade sätt att påverka. För medborgarna räcker det inte mera med att enbart rösta, utan man behöver direkta sätt att påverka. Tillsvidare har sådana bara diskuterats ett i gången. I en kommun med långsam demokrati som mål funderar man i stället på hurudan helhet den direkta demokratin i praktiken kunde fås ihop. En nödvändig förutsättning är den verkliga makten.

Läs mer (på finska) i professorn i regionalvetenskap vid Vasa universitet Hannu Katajamäkis blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s