Tänkaren Teo Härén lanserade nyligen begreppet peak city, grundat i tanken att morgondagens IT-teknik kommer att göra alltmer av verksamheter platsobundna. Mycket av det som varit stadens fördel kan således IT-tekniken minska betydelsen av. Platsbundenhet är en viktig del i förklarandet av samhällsutvecklingen hittills. I bondesamhället fanns koppling till var den goda jorden fanns, medan industrisamhället gjorde att råvaruorter blev vinnare. I service- och konsumtionssamhället är närheten till marknaden, staden, avgörande, men när betydelsen av platsen minskar, ger det möjlighet till något nytt – en ny vändning i samhällsutvecklingen. Men vad händer med de landsändar eller de invånare som inte använder den nya tekniken? Hoppa på tåget och var med! Internetanvändningen är i dag lägre på landsbygden än i staden, trots att den teoretiska tillgängligheten egentligen är god. Endast 500 hushåll i Sverige saknar i dag någon form av antingen trådbunden eller trådlös uppkopplingsmöjlighet med hastighet på minst 1 Mbit/s.
Kvaliteten på uppkopplingen är generellt sämre på landsbygden, för endast en femtedel av landsbygdsborna har tillgång till fiberkabel. ADSL funkar bra för att betala räkningar, men kanske inte för att skicka röntgenbilder, så kvalitetsfrågan kan säkert vara en del av förklaringen till den lägre användningen. Den folkrörelse i form av bredbandsbyalag som nu växer fram, handlar om att få bredband med god prestanda, även där marknaden i dag inte ser en tillräcklig lönsamhet. Att Internet förändrar villkoren för samhällsutveckling och betydelsen av plats, kan man dock vara säker på. Det handlar inte om att göra samma saker som i staden, fast på distans, utan att faktiskt se möjligheterna att kunna göra något nytt, med de resurser landsbygden har. När det gäller Internetanvändning, borde därför inte landsbygden ha ambitionen att komma i kapp, utan ambitionen borde vara att ligga först.
Uppgifterna är från (25.2) en artikel, skriven av landsbygdsstrateg Christel Gustafsson på Jordbruksverket, på webbplatsen atl.nu.