Kategorier
2014 Nyhetsbrev 09/2014

Dags för (Årets)-nomineringar i Österbotten

Kaarlo Lepistö och Ann-Sofi Backgren
Kaarlo Lepistö (vänster) och Ann-Sofi Backgren (höger)
Foto: Ari Berg

Det är åter dags för nominering av kandidater till Årets by, Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsaktör i Österbotten 2014, samt Årets byavänligaste kommun. Här nere följer informationen från Byarnas arbetsgrupp vid Aktion Österbotten rf:

Dags att nominera kandidater till Årets by-, Byaverksamhetens vägvisare- och Årets landsbygdsaktör i Österbotten 2014 samt Årets byavänligaste kommun.

Sista dagen för nomineringarna är 31.3. Nomineringarna sker elektroniskt via www.byar.fi. För att få många goda kandidater önskar vi i Byarnas arbetsgrupp att ni sprider informationen vidare i era nätverk och att ni kommer med förslag på vem ni önskar nominera till den 10.3 för att vi ska få en bild av bredden på kandidatfältet och eventuellt göra en extra informationsrunda om tävlingarna.

Här är ett exempel på personer som har varit Årets landsbygdsaktörer under de senaste åren.

Tidigare års landsbygdsaktörer

2012: Olav Jern, landskapsdirektör Österbotens förbund

Olav Jern arbetade som generalsekreterare för länsdelegationen och ombudsman vid Svenska Österbottens landskapsförbund och har varit lanskapsdirektör för Österbottens förbund sedan starten år 1994. Jern har haft talrika förtroendeuppdrag såväl kommunalt, regionalt, nationellt som internationellt och har länge arbetat för näringslivets bästa. Intresset för landsbygden tar inte slut med arbetsdagen, utan han är en frekvent besökare på både mindre och större evenemang.

2013: Kaarlo Lepistö, utvecklingschef på NTM-centralen

Kaarlo Lepistö arbetade med landsbygdsutvecklingsfrågor som ansvarig för landsbygdsfrågor vid Vasa länsstyrelse och arbetar nu som utvecklingschef och programansvarig för landsbygdsfrågor på NTM-centralen. Kaarlo ingick i den grupp som förberedde Leader-programet inför Finlands EU medlemskap.

Byaverksamhetens vägvisare

2013: Ann-Sofi Backgren

Ann-Sofi Backgren belönades för sitt långvariga engagemang för byaverksamheten, både på lokal- och regionalnivå som på nationell och internationell nivå. Redan år 1989 reste hon runt i Österbotten och informerade folket ute i byarna om att börja tänka på framtiden. Som 22-åring var hon med och grundade Molpe byaråd och var dess första ordförande under åren 1990-2000.

Som ett bevis på dessa personers engagemang är att Olav Jern år 2012 och Kaarlo Lepistö år 2013 utnämndes till Årets landsbygdsaktörer i Finland och Ann-Sofi Backgren till Byaverksamehetens vägvisare i Finland år 2013. Österbottningarna har alltså haft god framgång även nationellt. Nämnas kan att Björköby blev vald till Årets by i Finland år 2001.

Årets by i Österbotten

2001 Kortjärvi, Kronoby, 2002 Henriksdal, Kristinestad, 2003 Sundom, Vasa, 2004 Lappfjärd, Kristinestad, 2005 Öja, Karleby, 2006 Molpe, Korsnäs, 2007 Perus, Kristinestad, 2008 Småbönders, Kronoby, 2009 Hankmo Byar, Korsholm, 2010 Bennäs, Pedersöre, 2011 Harrström, Korsnäs, 2012 Särkimo-Brudsund, Vörå och 2013 Bergö, Malax.

Nomineringarna till Åres by i Österbotten är i kraft i tre år. Så om er kandidat inte blir vald detta år finns det ännu två chanser att utses till Årets by.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s