Kategorier
2014 Nyhetsbrev 08/2014

Finländsk demokratipolitik behöver nya kanaler för påverkan

Utredningen Demokratiapolitiikan ulkoinen arvionti 2013I samband med beredningen av statsrådets demokratipolitiska redogörelse har det utarbetats två bakgrundsdokument: en bedömning av hur målen för statsrådets demokratipolitik uppnåtts och en rapport om medborgarorganisationers synpunkter på demokratins utmaningar. Redogörelsen lämnas till riksdagen under våren 2014. Enligt den i stödsyfte utarbetade bedömningen, har medborgarnas deltagande via traditionella politiska kanaler minskat, och utöver denna ändring, har deltagandet också blivit mindre jämlikt, trots att medborgarna under de senaste åren blivit mera intresserade av politik.

Enligt bedömningens sammanställare, professor emeritus Heikki Paloheimo, borde det allmänna leta efter nya sätt att motverka den polarisering av medborgardeltagandet som orsakas av utbildnings- och kunskapskillnader, samt skillnader i medborgarnas politiska läskunnighet. Utmaningen för finländsk demokratipolitik är att leta fram nya kanaler för påverkan, genom vilka man kan utnyttja medborgarnas ökade intresse för nya olika sätt att delta, och utifrån detta frambringa en demokratifrämjande dialog mellan medborgarna och den offentliga förvaltningen.

Rapporten Järjestöt demokratiaa kehittämässäDelegationen för medborgarsamhällspolitik KANE har utarbetat en rapport om den finländska demokratins utmaningar och lösningar ur ett organisationsperspektiv. I rapporten föreslogs bl.a. att man borde utveckla ett mera deltagande utbildningssystem, lägga mera vikt på media- och medborgarfostran, öka kommunikationens öppenhet och växelverkan mellan förvaltningen och organisationerna, samt utnyttja nätverktyg i hörandet av olika instanser. KANE anser att man bör särskilt fästa uppmärksamhet vid olika befolkningsgruppers jämlika möjligheter att delta.

Uppgifterna är från justitieministeriets pressmeddelande (från 18.2).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s