Kategorier
2014 Nyhetsbrev 08/2014

”Unga skall ha rätt och möjlighet att bo kvar på landsbygden”

HSSL - logoSvenska Arbetsförmedlingens tillförordnade chef Clas Olsson har gett kommentarer till media (bl.a. till SvT), där han uppmanar landsbygdens ungdomar att flytta till större städer. Det här har fått Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) att komma ut med ett pressmeddelande om dess syn på Arbetsförmedlingen och ungas rätt att bo på landsbygden. Här nere följer HSSL:s pressmeddelande (från 13.2) i sin helhet:

”Unga har rätt att bo på landsbygden!”

Vi har idag tagit del av de kommentarer som Arbetsförmedlingens tillförordnade chef Clas Olsson gett till media, där han uppmanar landsbygdens ungdomar att flytta till större städer: ”Det viktigaste man kan göra är att uppmuntra den unga generationen på de här orterna att utbilda sig och ibland faktiskt söka sig därifrån”, sade han bland annat till SvT. Vi anser att det är ett riktigt provocerande uttalande som inte stärker förtroendet för Arbetsförmedlingen.

– Unga ska ha rätt och möjlighet att bo kvar på landsbygden om de vill. Och arbetslöshetsproblemen löses inte automatiskt bara för att vi flyttar. Flytt till storstäderna för dessutom ofta med sig otryggt boende för unga, säger Josefin Heed, projektansvarig för Riksorganisationen Hela Sverige ska levas ungdomsprojekt Landsbygd 2.1.

Arbetsförmedlingen kan spela en stor roll i att stärka de krafter som har viljan att utveckla sina bygder. Att konstatera att den enda vägen till försörjningsmöjligheter går genom ökad urbanisering visar både på bristande respekt för landsbygdens invånare och på enorm avsaknad av fantasi och ansvarsfullhet. Vi vill ha en Arbetsförmedling som tar ansvar för alla medborgare, oavsett var de bor!

– Att som Clas Olsson uppmana unga att flytta till större städer, är kanske inte Arbetsförmedlingens uppgift. För att få en ort att komma igen krävs det att man stimulerar innovation, entreprenörskap och skapande av arbetstillfällen. Med den inställning som Olsson redovisar, är det uppenbart att den viljan inte finns, och det är väldigt olyckligt, säger Staffan Nilsson, ordförande för Hela Sverige ska leva.

Kontakt
Josefin Heed, projektledare Landsbygd 2.1, Hela Sverige ska leva
Tel: 072 706 88 60, e-mail: josefin.heed@helasverige.se
Staffan Nilsson, ordförande Hela Sverige ska leva
Tel: 070 578 00 22, e-mail: staffan.nilsson@helasverige.se
Linn Hjort, kommunikatör, Hela Sverige ska leva
Tel: 070 233 21 07, e-mail: linn.hjort@helasverige.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s