Kategorier
2014 Nyhetsbrev 07/2014

”Man kan inte göra någonting med en brist” – specialsakkunnig Peter Backa talade om ABCD-metoden i Ekenäs

Diskussionstillfället Samarbete för ett bättre Raseborg! 3.2.2014För att gå i gång den utveckling som skall säkerställa ett gott liv och god service för kommuninvånarna, gäller det att ta fasta på de lokala resurserna och inte problemen. I sådana här banor resonerar man inom Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR) och i Det identitetsbaserade landsbygdsnätverket (IDNET) inom samarbetsgruppen, som i samarbete med västnyländska aktörer stod värd för ett informations- och diskussionsmöte 3.2 i Ekenäs, och som samlade dryga trettiotalet beslutsfattare och bya-aktivister. Peter Backa vid IDNET argumenterade för Platsbaserad politik och Resursbaserad byautveckling (ABCD-metoden), för att utgå från och lita till kartlagda och existerande lokala resurser. Han stannade inte heller vid påpekandet att det inte går att göra någonting av någonting som inte finns, som man upplever sig sakna. Backa gjorde dessutom klart, att det i dagens läge handlar om att göra en dygd av nödvändigheten.

”Sådant vi förväntat oss – service – kommer inte att finnas, fastän den är väl fungerande och behövlig. Tidigare har man förväntat sig att om det finns ett problem, så finns det också någon instans i samhället som fixar det. Det är inte nödvändigtvis så det kommer att se ut. Jag tror den verklighet vi lever i kommer att se annorlunda ut ganska snart.”

Kommunreformen, social- och hälsovårdsreformen och olika sparpaket är aktuella, och nya krav på samarbete mellan olika sektorer, mellan den offentliga sektorn och medborgarorganisationer, uppstår i en sits där statens konkurrenskraft blir ett viktigare mål än välfärdsstaten. Sammantaget bäddar allt det här för nya arbetsmetoder och nya sätt att se på demokrati, resonerar man inom YTR. Även Raseborgs stadsfullmäktiges ordförande Thomas Blomqvist applåderar metoden man nu vill lansera. Det är viktigt att ta vara på lokala resurser, inte minst i en så vidsträckt kommun som Raseborg. Likaså är det viktigt att vidmakthålla en atmosfär, en kultur, där man vågar göra saker, inklusive sådant som misslyckas. Blomqvist lyfte fram ett exempel på när man på beslutsfattarhåll agerade helt i ABCD-metodens anda: Då staden Raseborg skulle bildas, satte man sig ned och listade de positiva drag man fann i grannkommunerna Ekenäs, Karis och Pojo.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Peter Johansson, i dagstidningen Västra Nyland (4.2). Inspelningen från mötet finns i ett tidigare inlägg på denna blogg (4.2).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s