Kategorier
2014 Nyhetsbrev 05/2014

”Folk vill bo nära staden men ha en stor gård och njuta av naturen”

Hankmoskylt
Foto: Stefan Råback

För Stefan Råback i Västerhankmo, Korsholm har det stor betydelse att havet som han fiskar i ligger tio minuter bort och att han kan jaga bakom husknuten. Sedan 16 år tillbaka bor familjen Råback i byn, ca en halv timmes bilfärd från Vasa centrum. Västerhankmo och Österhankmo har sedan år 2006 genomgått stora förändringar. Byarna har fått en klart ökad inflyttning, och det är inte bara folk med rötter i byarna som flyttar in. För närvarande håller Korsholms kommun på att bygga kommunalteknik i Röjmaren, där det blir nio nya tomter. Det som började som ett utvecklingsprojekt, har i dag resulterat i ett radhus byggt med byakrafter och en egen bostadsförmedling, en ishockeyrink, 30 kilometer skidspår och en egen byaportal på webben som koordinerar alla tjänster som finns i byn. I Hankmobyarna finns hela fjorton föreningar och organisationer som tillsammans skapar en livskraftig landsbygd nära staden. Landsbygdsöversikten (se inlägget ovan) som arbets- och näringsministeriet gjort, delvis baserat på barometern, lyfter fram de lokala föreningarnas roll när det gäller att upprätthålla service på landsbygden. Varor och tjänster kring turism, bioekonomi och energiproduktion förutspås växa, något som Råback bara kan instämma i.

”Skolan daghemmet och badstranden är den kommunala service vi har. Resten sköter vi om själva. Webbportalen är väldigt viktig, speciellt för nyinflyttade. Det är bra att veta vilka tjänster grannen kan erbjuda.”

I byarna erbjuds bl.a. tandvård, ridlektioner, hårfrisering, taxi- och bussfärder, snöplogning, måleri och flera typer av tjänster som rör byggteknik. Råback menar att tjänstesektorn ökar på landsbygden, eftersom det finns samma behov där som i städerna. Att ministeriets landsbygdsöversikt visar på att avstånden till den offentliga servicen blivit längre på landsbygden, behöver inte vara en direkt nackdel. Vägarna och bilarna är bättre i dag, och för folk i medelåldern handlar det mer om tidsanvändning och inte kilometrar, menar Råback, som däremot tror att områden som har mer än 50 kilometer till närmaste stadscentrum, kommer att få svårt att locka till sig unga.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Anna Sourander, i Vasabladet (24.1). Se även hemsidan för Hankmobyar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s