Projektet för Leader-kvaliteten i gång på allvar

Maaseutu.fi - logoDet pågåendet projektet för Leader-kvaliteten har kommit i gång på allvar efter en något trög start, där målet är att implementera Leader-arbetets verksamhetsprinciper och värderingar, samt att säkerställa en jämn kvalitet i hela Finland. Dessutom arbetas det för att utveckla rutinerna och minska riskerna. Kvalitetsprojektet genomförs i det stora hela på samma sätt i varje NTM-område, men områdena kan modifiera programmet enligt sina egna behov. Syftet med arbetet för Leader-kvaliteten är att varje Leader-grupp ska ta fram en kvalitetshandbok åt sig, som är ett kärnfullt, konkret dokument, vilket beskriver de viktigaste uppgifterna som en process. Mallen för kvalitetshandboken är densamma för alla, men varje Leader-grupp definierar själv hur de vill sköta sina kundrelationer, samt upprätthålla och utveckla sina partnerskap och vilket innehåll kärnprocesserna ska ha.

NTM-centralerna bedriver nära samarbete med Leader-grupperna, och enligt responsen från NTM-centralerna varierar kontaktytorna och de gemensamma processerna mellan Leader-grupperna och NTM-centralerna en hel del både enligt NTM-region och enligt Leader-grupp. På sina ställen löper samarbetet smidigt, men ibland kräver dock utvecklingen av en dialog en hel del åtgärder och arbete för att hitta fungerande samarbetsprocesser. NTM-centralerna innehar en viktig roll i att förklara processen för beslutsfattandet. I kvalitetscoachningen fokuserar man framför allt på beskrivningen av processerna för behandling, beviljande och utbetalning, samt på att förtydliga aktörernas roller. Med tanke på fortsättningen är det angeläget att experter från NTM-centraler deltar i förklaringen och fastställandet av processerna i gränsytan.

Uppgifterna är från landsbygdsnätverksenhetens meddelande (24.1.2014) som inom kort kommer upp på nätverksenhetens hemsida. I det aktuella meddelandet kan man även läsa om att använda resultaten av Leader-varumärket aktivt, samt om Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014 som har temat Framgång genom samarbete.

Det här inlägget postades i 2014, Nyhetsbrev 05/2014 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s