Kategorier
2014 Nyhetsbrev 03/2014

”Leader bör fortsätta att tillämpas i framtiden och dess användning förbli obligatorisk”

EU-rådets flagga(31) ”Leader-modellen för lokal utveckling har under ett antal år visat sig vara ändamålsenlig när det gäller att främja utvecklingen på landsbygden genom att genom sin bottom-up-strategi fullt ut ta hänsyn till det sektorsövergripande behovet av landsbygdsutveckling av egen inneboende kraft. Därför bör Leader fortsätta att tillämpas i framtiden och dess användning förbli obligatorisk för landsbygdsprogram på nationell och/eller regional nivå.”

Före senaste jul antog EU-rådet och EU-parlamentet nya förordningar för den nya jordbrukspolitiken. Dessa förordningar är grunden för regelverken inom den nya politiken. Texten ovan är ur förordningen om stöd till landsbygdsutveckling. Förordningarna som bl.a. beslutades är de här:

Fondgemensamma förordningen (1303/2012), (generella regleringar för alla struktur- och investeringsfonder, gemensamma mål, Lokalt ledd utveckling, territoriell utveckling, finansieringsinstrument, m.m.)
Förordning om direktstöden (gårdsstöd, förgröningsstöd, stödrätter m.m.)
Förordning om stöd till landsbygdsutveckling (miljöersättning, miljöinvestering, företagsstöd, projektstöd, landsbygdsnätverket art 54, m.m.)
Horisontella förordningen (tvärvillkor och gemensamma regler för direktstöd och stöden i landsbygdsprogrammet som till exempel finansiering, kontroller och avdrag på stöden.)
Förordning om övergångsregler (förlänger de nuvarande bestämmelserna tills de ersätts av nya bestämmelser 2015)

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdsnatverket.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s