Kategorier
2014 Nyhetsbrev 03/2014

Att hålla hela landet bebott är norska statsmaktens uttalade politik

Kommuncentrum i Skjervöy i Nordnorge
Kommuncentrum i Skjervöy
Bildkälla: Skjervöy kommun
Foto: Helge Bakkevoll

Den lilla nordnorska kommunen Skjervöy, ute i havsbandet några timmar med bil från Tromsø, är en kommun ungefär hälften så stor som Malax eller Ingå. Skjervöy är ett exempel på hur en målmedveten statlig regionalpolitik och innovativt tänkande kan ge välstånd i glesbygden. Allra största delen av de 2 900 invånarna bor i kommunens tätort. Kommunen är största arbetsgivare med 450 anställda, medan den största privata arbetsgivaren är Norges ledande och världens näststörsta laxproducent Leröy som har ett laxslakteri med ca 130 personer i tätortens centrum. I Finland äger moderbolaget partihandeln Jokisen Eväät, numera Leröy Finland. Fiskodlingen blir allt viktigare på bekostnad av det traditionella kustfisket. År 2014 steg fiskodlingen till 70 procent av de norska fiskexportintäkterna från 60 procent året innan.

Största delen av Leröys produktion i Skjervöy är vanlig lax och laxfilé som går på export främst till Ryssland. Men fabriken har dessutom varit innovativ och skapat det exklusiva varumärket Aurora Salmon, som är inriktat på marknaden i Japan och som blir mer efterfrågat där. Finessen har varit att definiera målgruppen i det fiskälskande Japan, ta den bästa laxen, krydda den med fina bilder av dramatiska fjäll, kalla fjordar och – framför allt – det mytomspunna norrskenet och se till att fisken kommer extra snabbt till kunderna i Japan, till vilket man använder Finnairs flyg.

Välståndet i Skjervöy grundar sig på en blomstrande lokal fiskindustri och en fördelaktig statlig politik som gynnar både arbetsgivare och arbetstagare i denna region. Fiskindustrin kräver allt mer arbetskraft och den finns inte lokalt, så ungefär hälften av laxanläggningens arbetstagare kommer från utlandet, främst Rumänien. Sedan kommer den statliga multinationella oljejätten Statoil de närmaste åren att bygga ut olje- och gasutvinningen utanför Nordnorges kust betydligt, och här är Skjervöy väl placerad med tanke på oljeindustrins intåg i Nordnorge. Den kraftigt expanderande oljenäringen i norr kommer att behöva tusentals nya arbetstagare.

Det viktigaste instrumentet i norsk regionalpolitik är ett stöd till arbetsgivarna, till skillnad från Finland där grundbulten i regionalpolitiken är statsandelarna som ges till kommunerna för att trygga den offentliga servicen. Som arbetsgivare i det glest bebodda nordligaste Norge (norra delarna av Troms fylke och Finnmark), dit Skjervöy hör, betalar man noll procent i arbetsgivaravgifter jämfört med den högsta satsen 14,1 procent i exempelvis Oslo-, Bergen-, och Trondheimområdena. Systemet, som kallas differentierad arbetsgivaravgift (differensiert arbeidsgiveravgift), har existerat i olika former sedan 1975, då det infördes några år efter att landet börjat utvinna olja i Nordsjön och få inkomster därifrån. Meningen är att skapa arbetsplatser även i de utsatta regionerna och den vägen hålla hela Norge bebott. Även löntagare i Nordnorge stöds genom en något lägre skattesats än i landets övriga delar.

Att hålla hela landet bebott har sedan 1970-talet varit statsmaktens uttalade politik, och senast uttalades detta i ett meddelande till Stortinget i mars 2013. Den nya regeringen har sagt sig fortsätta på samma linje, för utan denna enighet är det mycket möjligt att Nordnorge hade avfolkats i rask takt de senaste decennierna. Jämfört med grannländerna är Norge nämligen mycket svårframkomligt på grund av fjällterrängen och fjordarna som går djupt in i landet, och en stor del av den dagliga lokaltrafiken i norr sköts med flyg och den legendariska kustlinjen Hurtigruten.

Uppgifterna är från (12.1) webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s