Kategorier
2014 Nyhetsbrev 01/2014

Har regeringen lämnat verkligheten? – professor Hannu Katajamäki om storhetens ideologi

Namnet storhetens ideologiFastän regeringen har skingrat ideologin i den traditionella vänster-höger dimensionen, finns där dock en gemensam vision: regeringen vill ha ett Finland med stora städer och stora förvaltningsenheter, en strävan som jag kallar för storhetens ideologi. Naturligtvis kan man inte skriva in en sådan agenda i regeringsprogrammet, så därför är drömmen om de stora städernas och de stora förvaltningsenheternas Finland en typisk smygagenda som förnekas. Man kan identifiera storhetens ideologi i regeringens förvaltningsreformer – man strävar efter stora enheter och centralisering. Man kan se denna tendens i exempelvis arbets- och näringsförvaltning, polisförvaltning, nödcentralverket, samt i kommun- och vårdreformen.

Regeringens vilja att harmonisera bosättningsstrukturer, innebär att det är allt svårare att bygga i glesbygden. Ett aktuellt exempel på centraliserande politik och storhetens logik är förslaget om en statsandelsreform som skulle favorisera de största stadsregionerna, medan stor delar av landsbygden skulle förlora pengar. Regeringen antar uppenbarligen att centraliseringen, försämring av landsbygdens service och att avfolka lokalsamhällen på landsbygden, är nödvändigheter utan alternativ. Om man tänker så, är det ett bevis på en smygagenda, för det finns alltid alternativ.

”Man har inte med undersökningar kunnat bevisa att centraliseringen och storhetens logik är kostnadseffektivare och garanterar bättre möjligheter för det goda livet än decentraliserade lösningar.”

Det skulle ha varit rejält om storhetens ideologi hade skrivits in i regeringsprogrammet – det skulle ha uppkommit fantastiska debatter om samhällets regionala struktureringsfundament. Nu är det pinsamt att lyssna på löften om att allas service skall garanteras oberoende av postnumret, då man samtidigt fattar beslut som allt mångsidigare diskriminerar medborgare p.g.a. boningsort. En sådan konflikt mellan ord och gärningar lyfter fram frågan:

”Har regeringen lämnat verkligheten till förmån för en egen virtuell omloppsbana?”

Uppgifterna är från en artikel i Vasabladet (20.12). Skribenten Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s