Kategorier
2013 Nyhetsbrev 45/2013

Kampanjen Byar med livskraft kontra lokalpolitiken – läs senaste nyhetsbrevet från Aktion Österbotten

Aktion Österbottens nyhetsbrev 5-2013Suomen Kylätoiminta ry (SYTY) – Byaverksamhet i Finland rf drog hösten 2010 igång kampanjen Voimistuvat kylät (Byar med livskraft). Kampanjens första del anordnades i Österbotten i januari 2013 som ett tvådagars seminarium i Smedsby, Korsholm. Kampanjens andra skede nådde Österbotten den 19 november 2013. Kampanjledningen från SYTY besökte Österbotten för att ta del av hur kampanjens mål har uppnåtts på Aktion Österbottens område. Målen i kampanjen var följande: underlättande av samarbete mellan kommunen och dess byar, införande av tjänsteavtal för produktion av service, anpassning av kommunens landsbygdsprogram och byaplanerna, församlingarnas roll i landsbygdsutvecklingen, samt förstärkning av innehållet och strukturerna i landskapets landsbygdspolitik.

Aktion fick i våras ett frågeformulär från SYTY, innehållande fem frågor i anknytning till ovanstående huvudteman och hur de har utvecklats på Aktions område. Hur ser då verkligheten ut i kommunerna? Svaren var att det finns goda exempel på fungerande samarbete, men tyvärr även exempel på motsatsen. Mycket finns ännu att göra ute i regionen, men det bör inte lämna på stadiet ” Vi ska ta tag i saken”. Ordet byapolitik får ofta en negativ klang, man ser endast till den egna byns/kommundelens intressen, då man borde se till kommunen som helhet. Men vem skall se till att den egna byn och dess invånare har nödvändig service om byns förtroendevalda inte får föra sina väljares talan?

”Politik handlar ju om intressebevakning och en kommun är lika stark som dess svagaste by.”

Det här skriver byaombudet Karl-Gustav Byskata i Aktions senaste nyhetsbrev. Förutom det här ämnet kan man bl.a. även läsa om att Idé 2013 avslutats, att det finns andra finansieringskanaler att söka så här mellan programperioderna, samt Österbottens projektgala och info från KAG.

Aktion Österbottens senaste nyhetsbrev (december, 5/2013) finns att läsas på föreningens hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s