Kategorier
2013 Nyhetsbrev 44/2013

Byaupptäckare och -innovatör nya hederstitlar i Sundom – byn intressant som forskningsobjekt för stadsnära landsbygd

Karl-Erik Mitts och Matts Andersén
Karl-Erik Mitts och Matts Andersén
Foto: Bjarne Blomfeldt

År 1993 utnämnde Sundom bygdeföre-ning rf hederstiteln byaåldersman till Börje Backholm och hederstiteln byaskrivare till Bertel Sund. Nästa utnämning kom 2007, då utnämndes Ulla Höglund till byaforskare och Henrik Söderholm till byalots. Den tredje utnämningen skedde i höstas på bygdeföreningens höstmöte 24.11, då utnämndes Karl-Erik Mitts till byaupptäckare och Matts Andersén till byainnovatör. Till Mitts utnämning bidrog bl.a. en upptäckt av en hyddbotten på en ås intill Västersvägen där människor bott och eldat för över 2 000 år sedan, samt stenåldersplatsen på Öjberget som är ca 4 000 år gammal med de äldsta spåren av mänsklig aktivitet i Vasaområdet. Mitts har varit aktiv i bygdeföreningens styrelse i 25 år, deltagit i flera olika kommittéer och sektioner som berört hembygds- och museiverk-samhet, arkeologi, Storsandens bevarande och ”En levande skärgård”, skrivit i Sundom Historia, ansvarat för Södersunds väderkvarn och lokaliserat platser för arkeologiska utgrävningar.

Andersén fick utnämningen för bl.a. sina insatser som gjort Meteoria Söderfjärden till att den är så världsberömd som den är i dag, samt att han är en av de ledande personerna som fick Sundom LärCenter till stånd. Andersén sitter i föreningens styrelse sedan år 1985, varit ordförande i sammanlagt åtta år, aktiv i flera olika sektioner och kommittéer inom bygdeföreningen, arrangerat Arbiskurser för att få arkeologiska platser utgrävda, skrivit i Sundom Historia, upptäckt jättegrytan på Öjberget, verkar aktivt för naturstigen och miljön på Öjberget, producent för projektet Från sved till rågbröd, aktiv skribent i Murmursunds Allehanda med över 50 artiklar, samt arbetat med flera bya- och målplaner med uppdateringar, utvecklingsprogrammet för Söderfjärden Från meteoritnedslag till kulturpärla, projekten Söderfjärden mitt i prick och Meteoria Söderfjärden. Han har hållit ”snidigärdesgårds”-kurser och ansvarar för Meteoriasektionen sedan år 2009.

Forskaren Peter Ehrström föreläste på höstmötet om sin Sundomforskning Hur lands-bygd möter stad. Ehrström berättade bl.a. att Sundom är ett bra exempel på en stadsnära landsbygd, eller zonen mellan stad och land. Byn, som har gamla starka traditioner och en stark identitet, har haft en ganska snabb omvandling, dels genom inflyttning av ny och högre medelklass, dels genom en språklig förändring som sker i byn, vilket gör att Sundom är ett intressant fall av metropolnära landsbygd som förändras eller påverkas. Det kan vara både hot och möjlighet.

Uppgifterna är från Sundom bygdeförenings sekreterare Bjarne Blomfeldts anteck-ningar, som även ingick i Vasabladet (9.12). Höstmötet kan ses på webbplatsen sundom.tv där man väljer Sundom TV den 01.12.2013. Se även bygdeföreningens hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s