Kategorier
2013 Nyhetsbrev 44/2013

Radiolänk förbinder flera mindre orter med det kommunala fibernätet i Nybro kommun – snabb men tillfällig lösning menar ”datadoktorn” Husberg

Datorer bärbaraI Sverige har Nybro kommun och Nybro Energi gemensamt investerat i en infra-struktur bestående av radiolänkar för att snabbt kunna bygga ut nätet till flera orter. Enligt Nybro kommuns IT-chef Sirpa Koponen innebär även den gemensamma satsningen att de delar på kostnaderna, och modellen är nog rätt så unik, menar hon. Samarbetet har inneburit att man snabbt kunnat koppla ihop Nybros kommunala fibernät med Orrefors skola och skolverk-samheten i Alsterbro, samtidigt har man har kunnat placera mätinstrument i stationer, elverk och vattenverk, och koppla dessa via radiolänk till det kommunala fibernätet. Det här innebär att man snabbt och kontinuerligt kan samla data som rör verksamheterna inom energi och vatten. Eftersom man väljer radiolänk i stället för att gräva ner kablar, har projektet kunnat genomföras relativt snabbt – uppstartsmöte hölls i mitten på maj och redan i augusti fanns all infrastruktur på plats.

Tekniken som används i Nybro, bygger på NECs Ipasolink som stöder 500 Mbit/s, och i inledningsfasen får skolorna i Alsterbro och Orrefors 100 Mbit/s, vilket är samma bandbredd som erbjuds i Nybro. För lärare och elever på dessa skolor innebär det ett rejält lyft, då man tidigare tvingats dela på en enda lina på två Mbit/s. Bland de nya möjligheter som nu öppnas för skolorna, märks strömmande mediefiler från ett bibliotek med undervisningsfilmer som man tidigare var tvungna att ladda ner, men därtill har skolorna nu möjlighet att satsa på interaktiva skrivtavlor med direktkopplingar till Internet. Den nya utrustningen har levererats av det lilla Göteborgsföretaget Vixor & Co, vars grundare Ulf Petersson säger att den utrustning som man använder har stöd för bandbredd på upp till 10 Gbit/s och går att använda på minst 30 kilometers avstånd och innebär betydande kostnadsbesparingar jämfört med kabeldragning. Skall man gräva ner kabel brukar det kosta ca 100 000 kronor per kilometer under gynnsamma förhållanden och givetvis mycket mer om man behöver spränga.

Uppgifterna är från webbplatsen idg.se.

Teknologie doktorn i datateknik Nisse Husberg säger att för all del är det ett sätt att snabbt få upp en tillfällig lösning, med betoning på tillfällig. Master och antenner är nämligen dyra att underhålla och blir i längden dyrare än fiberkabel som inte har underhållskostnader alls. Gräver någon av den så får han (försäkringen) betala. 10 Gbit/s kan verka mycket, men det är en droppe i havet då det gäller trafiken för ett större område. Däremot kan masten mycket väl användas för mätinstrument och liknande som har mycket låga krav på kapacitet. Radiolänkar är bra som komplement till fiber, men för den tunga nättrafiken måste de bygga fibernät i alla fall. Jag har inget emot radioteknik, så länge man inte tror den löser alla problem. Tyvärr så inbillar sig många att det räcker med radiobaserat nät. Ännu en kommentar om att det kan tänkas kosta 100 000 kr per kilometer. Nu pratar killen i egen sak. Om man dividerar med tio, så närmar det sig sanningen. Vi (Hindersby fibernät i östra Nyland) plogar ned kabel under en euro per meter. Gräva med grävmaskin blir dyrare, men behövs bara på krångliga ställen. Spränger gör man aldrig med fiberkabel – den är i motsats till vattenledning inte känslig för köld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s