Kategorier
2013 Nyhetsbrev 44/2013

Lappland mera landsbygdspräglat än övriga Finland

Nättidningen Jo vain! töihin LappiinLapplands yta är en fjärdedel av hela landets yta. Landskapet består av sex regionkommuner, vilka är Kemi-Torneå, Tornedalen, Fjällappland, Norra Lappland, Östra Lappland och Rovaniemi. I Lappland bor ca 182 000 människor, vilka finns i landskaps-centrumen i Rovaniemi och Kemi-Torneå, i regioncentrumen i Kemijärvi, Sodankylä, Ivalo och Kittilä, samt i tätorter och byar längs landskapets huvudvägar, älvar och åar. Landskapet Lappland är mer landsbygdspräglat än övriga Finland, och enligt den nya stad-landsbygds klassificeringen 2012, utvecklad av Finlands miljöcentral och Uleåborgs universitet, bor 56 procent av lapplänningarna på landsbygden, medan 30 procent gäller för alla finländare. I Lappland finns det ca 300 byar, av vilka 222 är registrerade byaföreningar, och av Europas enda ursprungs-befolkning samerna, bor ca 3 600 i Lappland.

Till samernas område hör kommunerna Enontekiö, Inari och Utsjoki, samt Lapplands renskötselområde i Sodankylä kommun. Strukturen på Lapplands näringsliv är starkt service betonat. Av arbetsplatserna är nästan tre fjärdedelar inom servicen, var femte arbetsplats finns inom förädlingen och fem procent av arbetsplatserna inom primär-produktionen. De centrala branscherna i Lappland är turism och handel, skogs- och metallindustrin, samt gruvindustrin.

Uppgifterna är från Lapplands förbunds projekt Kymmenen virran maas nättidning, Jo vain! töihin Lappiin, som publicerades under öppningsdagen av ELMA-mässan i Helsingfors 22.11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s