För sex år sedan gav inrikesministeriet kommunerna i uppdrag att utarbeta ett säkerhetsprogram, vilket uppdaterats senare. När programmet gjordes upp, tog man i räddningsområdet i norra Finland med även andra aktörer än myndigheter. ”Vi konstaterade att trygghet och välfärd egentligen är samma sak”, säger projektchefen för Arjen turvaa kunnissa Marko Palmgren. Kommunerna inspirerades att gå vidare och Arjen turvaa kunnissa föddes. Nu har projektet vunnit pris i Maastricht. Europeiska institutet för offentlig administration (EIPA) utser vartannat år unionens bästa projekt på såväl lokal, regional som på nationell nivå. Bland 230 bidrag tog Arjen turvaa kunnissa hem spelet i den regionala kategorin med motiveringen att projektet är kreativt och nytänkande. EIPA är även imponerad av resultaten. Trots att pilotprojektet fortfarande pågår (januari 2012-december 2014), har man gjort konkreta besparingar i kommunerna.
I Posio, med omkring 4 000 invånare, handlar det enligt projektarbetare Ulla-Maija Perttunen om hundratusentals euro på årsnivå. Kommunerna (Torneå, Pudasjärvi, Posio, Kemijärvi och Pelkosenniemi) i pilotprojektet har alla tilldelats en projektarbetare som kartlagt vilka resurser som finns och hur de samverkar när det gäller välfärd och trygghet. Kartläggningen, som går under namnet välfärdsberättelse, skall användas som grund när verksamheten omorganiseras, och den skall även uppdateras kontinuerligt. ”Vi kom fram till att kommunerna har väldigt många olika strategier och projekt. Flera av dem går in i varandra”, säger projektarbetare Perttunen. För att få en helhetsbild av läget har pilot-kommunerna tillsatt en ledningsgrupp, i vilken sitter representanter från olika delar av samhället, vilket skall garantera helhetsbilden. Ledningsgruppen håller koll på välfärds-berättelsen och byaplanerna sänds direkt åt gruppen. Enligt projektchef Palmgren minskar på lång sikt en ledningsgrupp på antalet strategier och arbetsgrupper.
Byaplanerna är bra, menar Perttunen, eftersom invånarna i dem redan gjort prioriteringar och kommit med önskemål. Inom kommunen besluts om gemensamma mål när det gäller välmående och trygghet, där målen är kopplade till kommunens budget, vilket gör att kontinuiteten bibehålls. Inom ramen för projektet utarbetar kommunerna nya service-helheter där de existerande resurserna utnyttjas maximalt, och överlappningar tas bort, samt att aktörer från tredje sektorn tas med i verksamheten. En central del i pilotprojektet är just att ta med tredje sektorn, där det till stor del handlar om att koordinera krafter och att göra folk uppmärksamma på att tredje sektorn finns. När det gäller förebyggande arbete, har tredje sektorn stor potential, och ett önskemål som många föreningar och organisationer har, är att det borde byggas fler byagårdar, varifrån verksamheten kunde organiseras bättre. Projektet Arjen turvaa kunnissa administreras av NTM-centralen i Lappland och finansieras av Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlands-finland. Budgeten går på 643 800 euro, varav kommunerna står för tio procent.
Uppgifterna är från en artikel, skriven av Anna Sourander, i Vasabladet (29.11).