Kategorier
2013 Nyhetsbrev 43/2013

Årets svenska kommun Arjeplog för en kontinuerlig dialog med kommuninvånarna

Karta - Arjeplog
Bildkälla: Wikimedia Commons

Svenska kommunen Arjeplog har sedan början på 2012 arbetat systematiskt med att få in ett underifrånperspektiv i kommunstyret, bl.a. har kommunen utvecklat strukturer för att kunna föra en kontinuerlig dialog med kommuninvån-arna. I kommunbygderådet samlas representanter för byarna och represen-tanter för kommunen. På glesbygdsmöten får alla bybor delta, och byaföreningarna kan själva kalla kommunens tjänstemän och folkvalda till möten. Enligt lands-bygdsutvecklare Bo Häggroth i Arjeplogs kommun blir demokratin riktigt påtaglig och de här plattformarna gör invånarna delaktiga på ett helt annat sätt. Att alla skall nås av kommunens information, är en viktig del i strategin för en levande lokal demokrati, och för att se till att alla invånare nås av information används en mängd olika kanaler: hemsida och Facebook, sms, och nyhetsbrev som delas ut med post eller elektroniskt, samt att man håller regelbundna informationsmöten.

Ungdomar tillägnas en hel del uppmärksamhet i kommunens planer. De inbjuds bl.a. att genomföra idéer för roliga fritidssysselsättningar och att delta i en skrivartävling. I samverkan med byarna utvecklar kommunen metoder för att förbättra servicen till invånarna, som t.ex. ett system för hemkörning av varor. Det är Riksorganisationen Hela Sverige ska levas (HSSL:s) utmärkelsekommitté som utsett Arjeplog till Årets kommun 2013. Motiveringen lyder:

”Arjeplogs kommun har en väl utvecklad strategi för lokal utveckling och en intensiv och kontinuerlig kommunikation med både sina byar och det omgivande samhället. Kommunen stödjer aktivt den lokala servicen i ett nära samarbete med de lokala grupperna och uppmuntrar unga att samverka med de vuxna för bygdens utveck-ling. Arjeplog är idag ett föredöme för andra kommuner med en bra modell för lokal demokrati.”

Uppgifterna är från HSSL:s pressmeddelande (28.11). Se även pressmeddelandet (28.11) om Årets lokala utvecklingsgrupp 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s