Kategorier
2013 Nyhetsbrev 41/2013

Byarnas och stadsdelarnas framtid formas nu – SYTY:s generalsekreterare Risto Matti Niemi i Landsbygd Plus

Landsbygd Plus nr 5-2013Byarna och stadsdelarna har lyckats i sin förnyelse, för verksamheten grundar sig inte längre på enbart gamla tiders talkoanda. I dag är den planmässig, uppbyggd enligt aktuella behov, och fortfarande finns där alla möjligheter att verksamheten är förenande och tillfredsställande för byns invånare. Bya- och stadsdelsverksamheten är som bäst resultatgivande medborgaraktivitet, samt att verksamheten förverkligar närdemokratin. För de lokala samhällena byggs nu en livskraftig framtid. Verksamhetens huvudmål är helt enkelt byarnas och stadsdelarnas, samt dess invånares välfärd.  Verksamheten skall vara demokratisk, partilös, frivillig och öppen för alla, annars deltar inte byarnas och stadsdelarnas invånare.

Suomen Kylätoiminta ry (SYTY) – Byaverksamhet i Finland rf arbetar för att stärka byarnas och stadsdelarnas livskraft och påverkningsmöjligheter. SYTY strävar även efter att främja möjligheterna till arbete och tillräcklig utkomst för de som bor i byarna. De lokala aktörerna behöver få hjälp på nationell nivå. I praktiken ordnar SYTY och de regionala byaföreningarna utbildning och förmedlar vidare erfarenheter som samlats. Bland annat det här skriver SYTY:s generalsekreterare Risto Matti Niemi i sin kolumn i Landsbygd Plus. Övrigt som tas upp i tidning­ens finsk­språkiga artiklar är bl.a. följande:

 • Ledaren: Nytt läge för byaverksamhetens statsbidrag
 • Demokratidagen: Första nationella demokratidagen firades i Finland
 • Landsbygdsriksdagen: På landsbygdsriksdagen spreds god praxis
 • Innovationsläger: Vilja, Mod, Djupdykning
 • Byaverksamhet: Fiskars webbradio
 • Evenemang: Under OECD:s landsbygdskonferens funderade man på samarbetet mellan landsbygden och städerna
 • Kåseri: Byaaktörens horoskop 2014

De svenskspråkiga sidorna, Svenska Spalten, (5 s) har följande rubriker:

 • Byggnadsvårdprojekt väcker intresse
 • Metoden som hjälper föreningar ta ett steg till
 • Goda projekt uppmärksammades på österbottnisk gala
 • Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger…

Årets femte nummer av tidningen Maaseutu Plus – Landsbygd Plus utkom vecka 47. Tidningen är språkrör för byarörelsen, de lokala aktionsgrupperna, stadsdelar, samt övriga landsbygdsutvecklare. Landsbygd Plus, som getts ut sedan år 2000 och utkommer 5 ggr per år (med normalt ca 36 sidor per nummer), är tvåspråkig med ett mindre antal svenska sidor. Årligen ges även ett engelskspråkigt nummer ut. Utgivare är Suomen Kylätoiminta ry (SYTY) – Byaverksamhet i Finland rf med Eero Uusitalo som chefredaktör och Pipsa Salolammi som redaktör. Svensk Byaservice sköter om koordineringen av de svenskspråkiga sidorna i tidningen. För prenumeration kontakta Pipsa Salolammi på e-mailadress pipsa.salolammi@kylatoiminta.fi. Se även webbplatsen kylatoiminta.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s