Björköbys upplevelsevandringar utvecklas!

Studerande Jonatan Södergård från Vasa skriver sitt examensarbete inom turism vid Vasa yrkeshögskola (VAMK). Allmän-heten ombedes vänligen delta i undersök-ningen om Björköbys temavandringar. Den elektroniska enkäten tar högst två minuter att fylla i. Tryck här för att komma till undersökningen. Era svar är värdefulla. Frågeformuläret är tillgängligt fram till 6.12.2013.

Målet med undersökningen är utveckling av konceptet och användarvänligheten för att locka fler besökare. I nuläget erbjuder Björkö tre olika temavandringar som låter er uppleva byns historia bl.a. genom guidning, anekdoter, förevisningar och smakprov. Björkö Fornminnesförening r.f. beskriver sina vandringar nedan.

Historisk Vandring
Vandringen startar vid ett av byns äldsta hus och fortsätter via de platser som har format orten till vad den är idag. Vi besöker bl.a. kasernen, kyrkan och ”trollgubben”. Björkös historia återges med berättelser, förevisningar och smakprov och vi avslutar med kaffe och smörgås på Café Salteriet.

Två hamnars vandring
Guidningen börjar vid Svedjehamn och fortsätter längs vandringsleden till gamla hamnen Bodback. Där kan du bekanta dig med fiske och säljakt samt besök i traditionella fiske-bodar. På vägen tillbaka till Salteriet går vi via utkikstornet Saltkaret för att kunna betrakta världsarvet från 20 meters höjd.

I Stora Ofredens Spår
År 1720 är ryssarna på väg över Kvarken för att bränna ner Umeå en tredje gång under det Stora nordiska kriget, då deras flotta förliser utanför Björköby. Under den här vandringen besöker vi de s.k. ryssugnarna, som gav de nödställda ryssarna mat, och platsen där man reparerade sina skepp. Vi får också uppleva djävulslandskapet som utgör en del av den unika och vackra naturen på norra Björkö. Vi vandrar från fiskehamnen vid Vikarskat ut till Finnhamnen där man kan besöka en fiskarbastu från slutet av 1800-talet. Där får vi en inblick i hur Björköborna förberedde sig för vinterkriget, samtidigt som vi avnjuter en kopp kaffe med en smörgås. Känn hur naturen och historien går samman och upplev de kanske mest natursköna delarna av Björköby! (Länk till källan)

 

Det här inlägget postades i 2013, Nyhetsbrev 40/2013 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s