Kategorier
2013 Nyhetsbrev 39/2013

Bredband via radiolänk eller satellit – alternativ i skärgården?

Satellit”Varför pratar alla bara om fiber, som är omöjligt att ordna i riktig glesbygd?” Det ifrågasätter Anngret Andersson som bor och driver konferensanläggningen Söderarm på ön Torskär i Stockholms skärgård. Bredband via radiolänk eller satellit är för henne och många andra de enda alternativen. Andersson, som skaffade bredband via radiolänk omkring 1999-2000, är nöjd med sin bredbandslösning. ”Vi är oerhört beroende av bra bredband och har ett lokalt nätverk som täcker hela ön. Både vi och gästerna tycker att det fungerar jättebra”, säger Andersson. Mobilt bredband från de stora operatörerna fungerar nämligen inte i skärgården. Men man får inte något statsbidrag till radiolänk. Andersson tycker att skall hela Sverige leva, så måste man lyfta fram att det finns alternativ och stötta fler tekniker. Hon tycker att det behöver komma till allmänhetens kännedom att det finns alternativ, om man inte kan få fiber eller mobilt bredband.

Flera driftiga entreprenörer kan bygga radiolänk, men de är små och har inte resurser. Själv köper hon bredband av ett litet företag i Norrtälje som specialiserat sig på radiolänk och även erbjuder bredband via satellit via Tooway. Patrik Sandgren vid statliga Bredbandsforum konstaterar att bredband är en samhällskritisk tjänst liksom elnätet; det måste fungera. Trådlös teknik ger lägre investeringskostnader, men problemen har varit driftsäkerhet, kapacitet och totalkostnad. ”Fiber är en framtidssäker lösning och den teknik som EU-kommissionen tillåter stöd för. Men teknikutvecklingen går snabbt och det är fullt möjligt att även trådlösa alternativ kommer att kunna omfattas av stöd.

Trådbundet och trådlöst bredband kompletterar varandra”, säger Patrik Sandgren som också vill uppmärksamma att mobilt bredband och satellit prissätts utifrån trafikmängd. Höga tilläggsräkningar har blivit ett vanligare problem för privatpersoner allt eftersom mobiloperatörernas marknadsföring lockar fler att byta från fast till mobilt bredband. De billigaste mobila abonnemangen har en låg trafikgräns, vilket räcker för att surfa, kolla meddelanden och betala räkningar. I Telias mobila bredband ingår max 10 gigabyte, medan en som vill titta på TV eller film har kanske en månadsförbrukning på 70-150 gigabyte. ”Valet av accessteknik sätter gränser för vad du kan göra med din uppkoppling, utan att få betala ett allt för högt pris. Med mer offensiva prissättningsmodeller för det trådlösa bredbandet kan detta dock vara ett övergående problem”, säger Sandgren.

Satellit och radiolänk ger bredband till en fast punkt, till skillnad från mobilt bredband som kan tas med. Radiolänk innebär att datatrafik skickas via ett lokalt nätverk av master, så därför behövs ett antal kunder som kan dela på investeringen. Nätverket måste även ha en anslutning till det fasta fibernätet. Radiolänk kan ge upp till 150 Mbit/s i båda riktningarna och obegränsad trafikmängd ingår. Satellitbredband via Tooway ger 20 Mbit/6 Mbit och man betalar för trafikmängd, vilket alltså blir dyrare ju mer det används. Satelliten ger bra täckning i hela Sverige. Avståndet till satelliten kan emellertid märkas som en fördröjning i actionspel och videosamtal, men är inget problem annars.

Uppgifterna är från Riksorganisationen Hela Sverige ska levas senaste nyhetsbrev (4/2013) som kan läsas via länk på hemsidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s