Demokrati har allt sedan antikens filosofer lanserade begreppet definierats så som vi uppfattar ordet i dag – alla som berörs av ett beslut skall ha rätt att uttala sig i ärendet, och dessutom ställa rättvisa krav, bör tilläggas. ”En bra ny kommun är ett samhälle där byarna accepterar att ortens centrum skall ha hand om kommunens administration i hela dess vidd, rationalisera där det är nödvändigt för ekonomins skull och för en nödvändig hållbar utveckling av olika kommunala organisationer, men inte så att byarnas levnadsvillkor försämras, utan tvärtom ökas. En bra kommun skall också uppmuntra till ”byapolitik” i den meningen att man stimulerar byarnas befolkning till politisk aktivitet och krav på jämlikhet.
Byarnas befolkning skall också efter att den nya kommunen bildats, då administration övergått till kommunens centrum, kunna ställa krav på en kommunpolitik som leder till fortsatt och ännu kraftigare utveckling av landsorten än före sammanläggningen. Om en kommun vill gå framåt skall den självfallet inte sträva efter att tysta byarnas befolkning. Det leder till utarmning av byarna och måste vara en skam för kommunen. Det finns ingenting som är mer stimulerande för en stadskommun än ett rikt och aktivt uppland. Till vilket ändamål betalar vi skatt? Förstås bland annat för att kommunen skall upprätthålla en bra kommunal service för alla i samhället.”
Uppgifterna är från en artikel, skriven av Rune Björkqvist, i Vasabladet (7.11) med anledning av en text om sju unga Sfp:ares syn på framtiden i samma tidning (4.11). Björkqvist hoppas att ungdomarna även i framtiden ägnar sig åt byapolitik och inte låter den nya kommunens politiska strävan efter utveckling och framgång stå som motsats till byapolitik, om detta är ungdomarnas uppfattning.