Kategorier
2013 Nyhetsbrev 39/2013

”Kommunikationspolitiskt viktigt att frekvensområdet 800 MHz tas i bruk av det mobila bredbandet” – Husberg kommenterar 4G-förbindelsernas tillgänglighet

Datorer bärbaraVinnare i auktionen av den nya generatio-nens mobila bredband på frekvensområdet 800 MHz är DNA Oyj, Elisa Oyj och TeliaSonera Finland Oyj. Auktionen, som avslutades 30 oktober och pågick i över nio månader, ger staten 108,010 miljoner euro i inkomster. Bostads- och kommunikations-minister Pia Viitanen säger att det var beklagligt för alla parter att auktionen drog ut på tiden, men kommunikationspolitiskt sett är det viktigt att frekvensområdet 800 MHz kan tas i bruk av det mobila bredband-et, så att de snabba 4G-förbindelserna blir tillgängliga i hela landet. Koncessionerna beviljas för 20 år och gäller hela landet, med undantag av landskapet Åland. Affärsverk-samheten i frekvensområdet får inledas 1.1.2014. Mobilnätet skall byggas så att det täcker 95 procent av befolkningen i Fastlandsfinland inom tre år från koncessionsperiodens början och 97 eller 99 procent av befolkningen i Fastlandsfinland inom fem år.

Uppgifterna är från ett av kommunikationsministeriets pressmeddelande (från 30.10).

Teknologie doktorn i datateknik Nisse Husberg kommenterar texten med att säga att operatörerna borde läsa Dagens Nyheter (26.10) – t.o.m. Telia har kommit fram till att mobilt bredband bara är ett komplement: ”Vår rekommendation är att man har ett fast bredband i hemmet och att det mobila bredbandet är ett komplement när man är på resande fot”, säger Nicholas Rundbom som är pressansvarig för Telias mobila verksamhet. DN konstaterar att den som har ett surftak på 4GB kan titta på SVTplay i tre timmar och sedan är hela månadsransonen slut. I Sverige sålde operatörerna en tid obegränsade abonnemang, men nu har de varit tvungna att dra gränsen mycket lågt. Det finns inte utrymme på frekvensbanden helt enkelt. Att bygga fler basstationer skulle fungera, men är inte lönsamt. Nya frekvensband fungerar bara en liten tid.

 En intressant kommentar till 4G i Sverige finns även på bloggen TkJ.se. ”4G har som sagt fungerat bra för mig. Det är riktigt bra hastighet. Men vad spelar det för roll när man inte kan använda hastigheten till något, på grund av att operatörerna begränsat mängden data som får skickas till nivåer som är alldeles för låga. Abonnemang som har gränser på 2 GB är rent pinsamt med tanke på hur webben ser ut idag. Om du bara betalar räkningar, surfar lite på Blocket och tittar på något enstaka videoklipp, räcker 2 GB i månaden. Men i de fallen vet jag inte riktigt varför du skall lägga en massa extra pengar på att skaffa 4G. Då klarar du dig med 3G… För att göra en liknelse, så är det som att du köper en riktigt kraftfull sportbil, vars bensintank rymmer 5 dl.”

Jag kan inte se varför utvecklingen i Finland skulle bli annorlunda. Först för operatörer-na att grymt liv om det fina 4G och säljer massor av abonnemang (bundna i 2 år). Då folk sedan börjar ANVÄNDA det så begränsar de hårt användningen, liksom i Sverige. Och så sitter vi med skägget i brevlådan här också.

Ett svar på ””Kommunikationspolitiskt viktigt att frekvensområdet 800 MHz tas i bruk av det mobila bredbandet” – Husberg kommenterar 4G-förbindelsernas tillgänglighet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s