Kategorier
2013 Nyhetsbrev 37/2013

”Beslutsfattarna har storhetens bjälke i ögat” – professor Hannu Katajamäki om snedvridet framåtskridande

Businessman Midair in a Business MeetingFinlands framgångsmöjligheter gnagas bort inifrån, för förutsättningarna att njuta av kultur och att bilda sig håller på att bli smalare och allt mer beroende av var man bor och hur välmående man är. Samtidigt lever utvecklingseliten i en virtuell verklighet, där man med konsultkartor försöker inbilla sig hur våra kommuner är en del av utvecklingsbågar, utvecklings-korridorer eller en medlem av innovationskoncentrationernas strategiska allians. Med iver talar man nu om kunnandets ekosystem, medan bildning och kultur har blivit främmande och skrämmande ord. När byskolor och små bibliotek läggs ned, blir på samma gång kulturlivet fattigare. Beslutsfattarna har storhetens bjälke i ögat och fattar inte mera att även små enheter är en del av deras ekosystem. När en medborgare försöker berätta hur viktiga små skolor och bibliotek är för lokala samhällen, kan kommunens elit tycka att sådana tankar är marginella för de stör kommunens stora och riktiga visioner. Det behövs nya framsteg, och även du måste ta ansvar för framtiden och tänk storsaker.

”Den rådande uppfattningen om framåtskridandet är snedvriden. Vi är vid gränsen nu, bakom den ligger det stora brottet: en fundamental risk att förlora den finländ-ska kulturens och utbildningens kärna och själ.”

Nu får det vara slut med att utarma de lokala samhällenas utvecklingsmöjligheter och diskriminera medborgare p.g.a. boningsort. Fortfarande har vi tro, drömmar och kärlek, vilka är fundament för framtidens lycka och konkurrenskraft. Förlorar vi dem, förlorar vi allt. Det är absurt om vi själva ruinerar förutsättningar för framgång och ett gott liv. Var har vi tappat förmågan att se det väsentliga, och varför är kvantitet viktigare än kvalitet?

”Länge leve det väsentliga. Länge leve de lokala samhällena. Länge leve små skolor och bibliotek. Länge leve närhetens ekonomi. Länge leve småskalighetens smarta och vackra logik.”

Uppgifterna är från en artikel i Vasabladet (21.10). Skribenten Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s