Kategorier
2013 Nyhetsbrev 36/2013

Nedskärningar kan drabba små landsbygdsinstitut hårt

Teaching ClassStatliga och kommunala spartalkon kan slå hårt mot arbetar-och medborgarinstituten. Undervisnings-och kulturministeriet föreslår för finansministeriet att statsandelarna till instituten skärs ner med 20 miljoner euro, vilket skulle leda till att kommunerna i sin tur kan spara 15 miljoner euro. Rektorn för Vasa Arbis Ann-Maj Björkell-Holm säger att de är speciellt oroade för de små landsbygdsinstituten, vilka ofta är regionens kulturbärare och som dessutom sköter integrationen av invandrare och flyktingar.

Bildningsalliansen rf, en takorganisation för det fria bildningsarbetet med Ann-Maj Björkell-Holm som ordförande, har räknat ut att en minskning av statsandelarna med 20 miljoner euro motsvarar en stängning av tio stora eller nittio små medborgar- eller arbetarinstitut. Slöjdlärare Ben Sandvik på Vasa Arbis igen menar att sparplaner av det här slaget drabbar seniorerna hårt. De håller igång både fysiskt och psykiskt och vissa fräschar upp sina skolkunskaper om sinus, cosinus och integralkalkyl då de slöjdar en pall, medan andra ökar endorfinproduktionen genom att måla och slipa. Drar man ner aktiviteter som dessa, så syns det snart i ökade kostnader för sjukvård.

Uppgifterna är från webbplatsen svenska.yle.fi. Se även Bildningsalliansens hemsida med länkar för mer info (på finska) om ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s