Kategorier
2013 Nyhetsbrev 36/2013

Telefonoperatörerna förtränger Shannons teorem – ”datadoktorn” Nisse Husberg

Fibertrådar 1Teknologie doktorn i datateknik Nisse Husberg kommenterar texten hur under (Trådlöst bredband enda vettiga sättet för glesbygden?) med att säga följande:

Finnet och Anvia fortsätter med telefonoperatörernas stolta tradition att alltid bygga system som är föråldrade innan de hinner byggas ut. Så har det gått från Datapak över ISDN och ADSL till nuvarande ”trådlösa” system. Nu då nedladdningar av video över nätet har börjat ta fart och Ultra HDTV redan står bakom hörnet, vill operatörerna bygga ”bred”band som bara klarar av e-post och litet surfande.

”De tycks aktivt förtränga Shannons teorem som sätter en ganska låg gräns för hur mycket information som kan skickas över ett frekvensband – oberoende av teknik så det finns inget hopp om framtida uppfinningar.”

De nya tillämpningarna kommer att hårt anstränga 100 Mbit/s för hushållen, och för en basstation är det ganska omöjligt att förse alla hushåll med hyfsad hastighet – om man inte bygger en basstation per hushåll, och då måste man dra fiber till varje hushåll. Så hur de än svänger sig, så blir det inte bra.

I Sverige börjar redan en del mobiloperatörer mer eller mindre lämna dataöverföringen till fibernätet och koncentrerar sig på mobiltelefoni. Här i vårt land vill man ännu gå in i återvändsgränden. I praktiken krånglar det mobila nätet, så att 50 procent som blivit tvungna att uppleva dess ”välsignelser” i Sverige, är missnöjda. I praktiken blir all kundkontakt omöjlig för företagen, eftersom kunderna lämnar dem p.g.a. problemen. Även där det finns mobila nät, bygger man med egna pengar fibernät på grund av mobilnätets opålitlighet.

Det finns ingen orsak för staten att ge pengar åt dessa telefonmontörer som fastnat i gammal teknik. De borde i stället koncentrera sig på att få mobiltelefonin att fungera på landsbygden. Staten borde i stället borga för lån åt fiberandelslagen som är de effektivaste på att bygga fibernät, och det är nät som fungerar i hundra år framåt eller mer, i stället för den trådlösa tekniken som är obrukbar inom några år. Mobila nät borde reserveras för fordon och liknande tillämpningar, där det faktiskt måste vara trådlöst.

”Att koppla in hus trådlöst är dumt, dyrt och långsamt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s