Trådlöst bredband är det enda vettiga sättet att få bredband också till glesbygden, menar de regionala telefonbolagens intresseorganisation Finnet. I första hand byggs snabbt bredband med optisk kabel, men det blir mycket dyrt att dra kabel till alla hus i glesbygden. Enligt Finnets VD Jarmo Matilainen kunde man med radiofrekvenser få trådlöst bredband ”de sista kilometrarna” mellan den optiska kabeln och hemmet, vilket skulle spara staten och kommunerna upp till 600 miljoner euro. Målet i den nationella bredbandsstrategin är att alla i Finland skall ha en fast förbindelse på 100 Mbit/s år 2015 två kilometer från huset, något som knappast kommer att ske med nuvarande utbyggnad. Finnet, liksom andra operatörer erbjuder sina kunder optisk kabel fram till huset. Men kostnaden för en fast förbindelse är mellan 5 000-10 000 euro, vilket få är beredda att satsa så mycket på.
Om ett par år kommer ett antal TV-frekvenser att frigöras, och frekvensen på 700 MHz kunde då tas i bruk för trådlöst bredband, menar Finnet. Staten igen skulle spara pengar då man inte längre behöver ge stöd till bredbandsutbyggnaden de sista kilometrarna. Finnet fikar efter den här marknaden, men man är inte beredd att delta i en auktion om frekvenserna, för när det är frågan om glesbygden talar vi om allmännytta, inte marknadsmässig affärsverksamhet, menar Matilainen.
Eftersom det är frågan om allmännyttig verksamhet, borde frekvenserna delas ut i en s.k. ”skönhetstävling”, där intresserade leverantörer presenterar sina förslag för kommuni-kationsministeriet som väljer bästa förslaget utan att ta betalt för tillståndet. Vinnaren skulle sedan betala normalt för användningen. Anvias tf VD Harri Suokko menar att villkoren som måste fyllas, är att täckningen måste vara 99-100 procent. Nuvarande praxis går ut på att 95 procents täckning får räcka, medan fem procent lämnas åt sitt öde.
Telefonoperatören Anvia har ett pilotprojekt i byn Lakanluoma i Lappo. Det är ett testnät som man fått specialtillstånd att bygga för att testa trådlöst bredband på frekvensen 700 MHz. Enligt Suokko är testresultaten goda. Man har nått hastigheter på 20-30 Mbit/s, och kunderna har kunnat se på TV och ha videokonferenser. Med radiofrekvensen 700 MHz kunde avlägsna hus och sommarstugor få snabb uppkoppling. Finnet lobbar nu hårt för sin modell och träffar inom kort tjänstemän på ministeriet för diskutera frågan. Intresset verkar ändå vara svalt i riksdagen. Finnets VD Matilainen menar att det finns ganska lite röster att hämta från de fyra procent av hushållen som bor på den egentliga glesbygden. Till Finnet hör ett flertal regionala telefonoperatörer i Svenskfinland – Anvia, Jakobstadsnejdens Telefon, Karis Telefon, Kimito Telefonaktiebolag, Mariehamns Telefon, Pargas Telefon och Ålands Telefonandelslag.
Uppgifterna är från (15.10) webbplatsen svenska.yle.fi.