Kategorier
2013 Nyhetsbrev 35/2013

Grön omsorg för bättre hälsa i lantlig miljö

Aktion Österbottens nyhetsbrev 4-2013 nEtt uttryck som kommit starkt på senare år över hela världen är Grön omsorg eller Green Care. Det handlar om hälsofrämjande åtgärder i lantlig miljö för människor med behov av särskilt stöd – traditionellt inom äldrevård, vård av utvecklingsstörda och inom fostran. Ingrid Whitelock, sakkunnig inom Grön omsorg i Sverige, som föreläste på Yrkeshögskolan Centrias seminarium Grön omsorg i Österbotten i slutet av september i Jakobstad, säger att de vårdade får en ny uppgift och roll i och med att de får vårda ett djur eller en växt.

Whitelock bjöd på många intressanta exempel på hur patienter kunnat minska på sin medicinering, höjt sin kondition och börjat må bättre sedan de fått dagliga uppgifter på en bondgård eller något djur att ta hand om eller för att jobba i en trädgård. Grovt kan verksamhetsformerna indelas i fyra olika grupper: 1. Djur i hälsofrämjande syfte (ex. ridterapi och kompishundar), 2. Natur i hälsofrämjande syfte (ex. äventyrspedagogik och miljöfostran), 3. Trädgårdar i hälsofrämjande syfte (ex. trädgårdsterapi), samt 4. Lantgården i hälsofrämjande syfte (ex. rehabiliterande arbetsverksamhet). Allt detta leder bl.a. till sådana positiva resultat som ökad självkänsla då man märker att man själv kan ta ansvar för något som lever och inte bara själv behöver vård, ökad rörlighet och positiv inverkan på hälsan, känslan av sammanhang (årstidernas olika uppgifter, sådd-skörd), mångfald i arbetet och normal interaktion med lantbrukare och anställda, samt minskad användning av sömnmedel, tobaksprodukter och psykofarmaka.

Nu har även Yrkeshögskolan Centrias projekt Grön omsorg i Österbotten startat. Projektet sträcker sig från Karleby i norr till Korsnäs i söder och strävar till att väcka intresse för metoden även i vårt landskap. Det här skriver Leader-rådgivare Britt-Marie Norrgård i Aktion Österbottens senaste nyhetsbrev. Övrigt som tas upp är bl.a. tävlingen för ungdomar, Idé 2013, som fortsätter ännu hela oktober, LAG-träff på Åland, landsbygdsaktörer som belönades och KAG som fick FLAG-gäster.

Aktions senaste nyhetsbrev (oktober, 4/2013) finns att läsas på föreningens hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s