Kategorier
2013 Nyhetsbrev 34/2013

Staten borde bygga ut bredbandsnätet på glesbygden i stället för företagen

DatakablarStatens vision är att alla finländare borde ha bra bredband år 2015, och därför har staten understött operatörer som bygger ut bredband i glesbygden, men i praktiken har intresset bland operatörerna ändå varit svalt. Nu försöker man försnabba arbetet genom att ändra systemet för återbetalning av understöd. Då operatörer som fått stöd på över 1 miljon euro och varit tvungna att betala tillbaka stödet om projektet gett plus i kassan, planerar staten nu i stället att höja återbetalningskravet för projekt som fått över 10 miljoner euro i stöd, för att locka speciellt de stora operatörerna att intressera sig för att bygga ut bredband i glesbygden. Johan Skibdahl, som ansvarar för drift och utveckling på Skärgårdsnäten, är ändå skeptisk till om lagförändringen kommer att öka intresset. Verksamheten är nämligen sällan så lönsam att det överhuvudtaget är aktuellt att betala tillbaka några stöd.

Hur lagförändringen påverkar skärgården är också osäkert, för problemet är att stora delar av skärgården inte räknas som glesbygd, vilket Skärgårdsnäten fick erfara, då de skulle inleda projektet med att bygga ut bredbandsnätet i Houtskär (i Åbolands skärgård) och ansökte om statligt stöd. Houtskär ansågs vara tätort och bara ungefär 25 procent var stödberättigat – inkluderade inte heller sommarboende. Skärgårdsnäten bantade då ner sitt projekt och håller nu på att genomföra det utan statligt stöd. Skibdahl är kritisk till statens vision om att alla ska ha bredband år 2015, för enligt honom fungerar det helt enkelt inte med marknadskrafter. Det är mycket byråkrati och (projektet) Bredband 2015 har egentligen varit mer eller mindre en flopp. Skibdahl tycker att staten borde bygga ut bredbandsnätet på glesbygden i stället för företagen. Man skulle göra som i Sverige, fast det är lite svårt här när man tror så mycket på marknadskrafter. Man låter staten stå för utbyggnaden av fibernätet och sedan får operatörerna hyra in sig på dem, vilket har fungerat rätt bra.

Uppgifterna är från (2.10) webbplatsen svenska.yle.fi.

Teknologie doktorn i datateknik Nisse Husbergs kommentar är att det Skibdahl säger, är ungefär det han har sagt sedan år 2000. Projektet Bredband 2015 är dött och det återstår bara att begrava det som helt misslycket. De här ändringarna kommer inte att förändra någonting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s