Kategorier
2013 Nyhetsbrev 33/2013

”Finländska välfärdssamhället har nått sin kulmen”

kommunvapen 2
Bildkälla: Wikimedia

Kommunförbundets VD Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma anser att det är historiskt att landets högsta ledning erkänner att den offentliga sektorn inte mer kan växa och skriver:

”Det finländska välfärdssamhället har tydligen nått sin kulmen och har inte längre ekonomiska förutsättningar att öka den offentliga sektorns storlek eller utgifter. Vi är i en situation där det inte går att ta itu med något nytt om vi inte är beredda att avstå från något gammalt och utnyttja dessa resurser för det nya. Hittills har vi i kommunerna kunnat bygga nya tjänster på de gamla”.

En balansering av den kommunala ekonomin förutsätter också ändrade attityder på Arkadia-backen – en ny växelverkan mellan kommunerna och staten behövs och här vore en bra utgångspunkt att stödja kommunernas kreativitet och initiativ. Det behövs verksamhetsformer och processer som gör det möjligt att granska kommunernas uppgifter och skyldigheter utgående från kommunerna, nerifrån upp alltså. Kommunerna vet hur uppgifterna sköts i praktiken och känner till de lokala förhållandena, så deras egna initiativ och egen prövning bör ges utrymme. Det väsentliga är att trygga tjänsterna till invånarna, inte att mekaniskt följa förfaranden.

Uppgifterna är från en längre kolumn av Mäki-Lohiluoma på webbplatsen Kommunerna.net.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s