Kategorier
2013 Nyhetsbrev 32/2013

Tvångsfusioner – regeringen föreslår folkomröstningsmodell för planerad storkommun

KommunreformenRegeringen skissar på en komplettering till kommunstrukturlagen som godkändes i juni; tvångsfusioner skall vara möjliga, ifall majoriteten av den planerade storkommunens röstberättigade understöder samgången. Resultatet av folkomröstningen skulle vid behov vara mera avgörande än vad fullmäktiges vilja är i en baskommun. Hittills har grunden i vårt land varit representativ demokrati, medan folkomröstningarna har haft en rådgivande roll. I de största städerna skulle situationen enligt regeringens skiss i framtiden vara annorlunda, så att under vissa villkor skulle den direkta demokratin väga tyngre än den representativa demokratin. Principiellt skulle detta vara mycket betydande, då folkomröstningen skulle gälla hela den planerade storkommunen och majoritetens röster avgöra. I de flesta städerna är en klar majoritet av väljarna för fusion, och kritiska väljare i randkommunerna kan inte förändra folkomröstningens resultat, därför att deras antal inte räcker till. Folkomröstningen borde behandlas för en kommun i taget, men med den metoden skulle regeringens vilja emellertid inte förverkligas. Resultatet skulle vara motstridigt med risk att inte få tillräckliga motiveringar för en tvångsfusion.

”Den folkomröstningsmodell som regeringen föreslår är en karikatyr av direkt demokrati.”

Regeringens planer är ett sorgligt exempel på prestigepolitik, och på samma gång är förslaget ett bevis på regeringens begränsade förmåga att förstå medborgarnas och kommunernas vardag. Regeringen borde erkänna att social- och hälsovårdsreformen inte kan förverkligas genom kommunerna, utan det behövs en landskapsmodell. En bra förebild kunde Sveriges landstingsmodell vara, vilken med framgång tillämpas på Åland.

”Kommunerna skall vara medborgarnas närsamhälle och inte en resultatenhet med så stor folkmängd som möjligt.”

Det är inte en skam att erkänna att verkligheten har visat sig vara starkare än regeringsprogrammet, och det skulle vara fiffigt att sluta trixa med demokratin och kommunernas självbestämmanderätt, eftersom grundlagsutskottet i sinom tid med en stor sannolikhet kommer att konstatera att regeringens tvångsfusionsplan är omöjlig.

Uppgifterna är från en artikel i Vasabladet (18.9). Skribenten Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s