Kategorier
2013 Nyhetsbrev 32/2013

Fem år av samarbete mellan landsbygdsnätverken runt Östersjön

Svenska Landsbygdsnätverkets nyhetsbrev nr 6-2013Samarbetet mellan landsbygdsnätverken runt Östersjön började i Finland 2008, då man bjöd in sina kollegor från Estland, Sverige och Danmark till en träff. Kommis-sionen hade ju kommit med påbudet att alla länder skulle bilda landsbygdsnätverk, och länderna stod inför något nytt. ”Vid första träffen diskuterades landsbygdsprogrammet. Vad står det i de olika programmen? Vad har vi gemensamt? En sak är ju till exempel Leader. Hur ser det ut med Leader i de olika länderna? Vad har de för strategier? Har de kommit igång? Men även nätverksenheterna diskuterades. Hur de byggs upp? Hur de tänker arbeta?”, minns Hans Bergström från landsbygdsnätverksenheten i Finland angående uppstartsåren. Visst känner man igen sig från dagens diskussioner om nästa landsbygdsprogram med tillhörande landsbygdsnätverk, men skillnaden är att vi nu har flera års erfarenhet och nya kunskaper som skall tas tillvara när det nya kapitlet skrivs.

Vid första träffen bestämdes att nätverken skulle träffas ett par gånger per år. Redan några månader senare samma år bjöds även Lettlands och Litauens nätverkskanslier in. ”Uppstarten av landsbygdsnätverken har skett i olika omgångar, så därför anslöt också länderna allt eftersom. Polen och Tyskland anslöt i slutet av 2009. Polen har sedan dess varit väldigt aktiva. Tyskland däremot jobbar ju på en helt annan nivå med förbundsstater som har egna landsbygdsutvecklingsprogram. Det har därför varit svårt att samla Tyskland som helt land, eftersom bara en del av den tyska kusten berör Östersjön. Senaste åren har Tyskland inte varit med över huvud taget”, förklarar Bergström. Träffarna har haft olika teman, t.ex. Leader som ständigt är aktuellt. Östersjöstrategin kom in i bilden 2009 och Bergström upplever att regeringarna indirekt har gett landsbygdsnätverken uppgiften att föra strategin framåt.

En gemensam gala där man korar bästa transnationella Leader-projekt har också diskuterats sedan Sverige började med sin Landsbygdsgala 2009. ”Jag var med på svenska galan och blev väldigt inspirerad och kände absolut att det är något sådant vi borde ha i Finland. Något som lyfter upp projekten och visar allmänheten vilken nytta de gör och att finansieringen är viktig. Det var gnistan som gjorde att vi i Finland startade med en egen Landsbygdsgala som vi nu arrangerar vartannat år”, säger Bergström. Idén om en gemensam gala för bästa Leader-projekt i Östersjöområdet, TNC Award (The Nordic-Baltic Leader Cooperation Award) kom från Estland och den genomföras just i Estland den 26 september, och är alltså ett direkt resultat av samarbetet mellan landsbygdsnätverken runt Östersjön.

Det här kan man bl.a. läsa om i det svenska Landsbygdsnätverkets senaste nyhetsbrev, Nytt från Landsbygdsnätverket, som denna gång fokuserar på samarbetet runt Östersjön. Man får veta mer om Östersjöstrategin, Interreg och de Nordisk-Baltiska Landsbygdsnätverkens samarbete. I nyhetsbrevet finns också information om hur arbetet med att landsbygdssäkra alla ärenden på svenska Jordbruksverket fortgår, planeringen av den första gemensamma europeiska landsbygdsriksdagen, samt förberedelserna för det nya nätverket för landsbygds- och fiskeutveckling.

Nyhetsbrevet (nr 6/2013) finns att läsas på Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s