Kategorier
2013 Nyhetsbrev 30/2013

55 grupper vill bli lokala Leader-aktionsgrupper – nytt nummer av Liiteri

Liiteri 1-2013Jord- och skogsbruksministeriet (JSM) har tagit emot 55 ansökningar (fram till 14.6) från grupper som vill bli lokala Leader-aktionsgrupper, varav en sökande är ny. Ansökningarna täcker de finländska landsbygdsområdena, med en del överlappningar. Enligt ansökningarna behövs det från drygt två miljoner upp till nio miljoner euro i finansiering av EU och staten för att genomföra en lokal strategi för landsbygdsutveckling. Ytterligare utredningar krävs för att räkna det sammanlagda beloppet på den ansökta finansieringen. ”Utifrån väldigt, väldigt preliminära iakttagelser som grundar sig på stickprov ser det ut som om beskrivningen av verksamhetsmiljön och SWOT har gjorts omsorgsfullt och att de tar upp viktiga saker för utvecklingen av den berörda regionen”, säger Sanna Sihvola, ordförande för ministeriets Leader-aktionsgrupp och Leena Anttila, sekreterare för arbetsgruppen, och fortsätter: ”De flesta grupperna kunde dock vara modigare då de prioriterar vad de skall satsa medlen för deras utvecklingsstrategi. Därtill skall analysen av nuläget och valen av fokusområden svara mot varandra. Nya öppningar och saker har lagts fram, men framför allt konkretiseringen av dessa kunde vara mer ingående”.

Leader-logoJSM:s Leader-aktionsgrupp (exklusive företrädare för aktionsgrupperna), d.v.s. valkommittén, läser, behandlar och bedömer alla ansökningar i september-oktober, medan Helsingfors universitets Ruralia-institut utför den externa strategibedömningen. JSM ordnar den officiella ansökningen tidigast i november-december, alltså efter det att partnerskapsavtalet mellan Finland och EU och Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 har skickats för behandling av kommissionen. Sökandena har tid att förbättra de lokala utvecklingsstrategierna och de lokala aktionsgruppernas ansökningar fram till den sista ansökningsdagen för den officiella ansökningen, men redan i detta skede vill Sihvola och Anttila tacka de lokala aktionsgrupperna för ett ihärdigt arbete i den flerfasiga ansökningsprocessen: ”Vi tror att Leader-dimensionen kommer att utvecklas och bli ännu bättre i framtiden. En förutsättning för detta är entusiasm och arbete av allt Leader-folk”! Uppgifterna är från augusti månads Liiteri – Nyheter från en levande landsbygd som har följande rubriker:

  • Det finns fortfarande medel för utveckling av landsbygden
  • 55 ansökningar
  • Nya utvecklingsmetoder med den nya programperioden
  • Lokala resurser är utgångspunkten för utvecklingen av landsbygden
  • YTR-stöd kan sökas för nationella forsknings- och utvecklingsprojekt för landsbygden
  • Landsbygdens utvecklingsprogram börjar ta form
  • Klassificeringen landsbygd-städer gör regionindelningen klarare
  • Det nya landsbygdsprogrammet genomsyras av miljöaspekter
  • Förberedelserna inför den nya perioden pågår redan för fullt i Mavi
  • Höstens regionala innovationsläger

Nyhetsbrevet (Augusti 2013, 2/2013) kan läsas på jord- och skogsbruksministeriets hemsida. Här finns även länkar till tidigare nyhetsbrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s