Kategorier
2013 Nyhetsbrev 28/2013

Vem får det första demokratipriset?

Demokratidagen 17.10.2013Finlands Kommunförbund, finansministeriet och justitieministeriet beviljar i år det första demokratipriset åt sådana aktörer inom den offentliga förvaltningen (en statlig och en kommunal) som främjat öppen förvaltning och deltagande. Nu ber man kommuninvånare, medborgare, organisationer och andra parter att lägga fram förslag på prismottagare. Förslagen kan lämnas in ända till 15.9, och mottagarna publiceras i samband med demokratidagen som hålls 17.10. Priset sporrar den offentliga förvaltningen till öppnare verksamhet och interaktion med kommuninvånare och medborgare. Temat för årets pris är förutom främjande av öppenhet och deltagning även tydligt språk. En grundläggande förutsättning för att medborgare och kommuninvånare skall kunna delta och påverka, är ett begripligt förvaltningsspråk.

Som mottagare till priset kan alltså föreslås sådana aktörer eller organisationer som kommunicerar, informerar och handleder medborgare och kommuninvånare på begripligt och tydligt språk. Demokratipriset baserar sig på Finlands handlingsplan för öppen förvaltning, samt utfästelserna i samband med den. Finland gick med i internationella partnerskapsprogrammet för öppen förvaltning i år. Målet är att priset i fortsättningen utdelas vart annat år, för att kunna alternera med justitieministeriets demokratipris.

Uppgifterna är från Kommunförbundets, finansministeriets och justitieministeriets pressmeddelande (från 15.8). I meddelandet finns även adresser där förslag kan lämnas in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s