Kategorier
2013 Nyhetsbrev 28/2013

Projektet CULTrips skapar liv och rörelse i byarna

Projektet CULTrips - logoIdén bakom det internationella projektet CULTrips är att man bekantar sig med olika kulturer under vägledning av lokalbefolkning och bybor. Projekt-parterna består av sju Leader-områden från fem olika länder: Från Finland föreningen för landsbygdsutveckling i Mellersta Karelen, Keski-Karjalan Jetina ry och Leader-föreningen i Joensuuregionen, Raplamaapartnerluskogu från Estland, Urfahr-West och Oststeirisches Kernland från Österrike, Valle Umbra e Sibillini från Italien, samt huvudkoordinatorn för det inter-nationella projektet Redange-Wiltzfrom från Luxemburg.

Projektet inledande möte hölls i Umbriadalen i Italien, där sju av Leader-gruppens aktörer inom byturism från fem olika länder deltog. ”Vi utbyter vardagliga erfarenheter genom gemensamma aktiviteter. Enligt Esko Lehto, som är ”byaturismchef” för Finlands del, ser man byaturismens vardag som en del av kulturturism, där man uppmuntrar människor till dialog mellan kulturer. Samtidigt begrundar de den egna kulturella identiteten och hur den utformas. I praktiken samarbetar byaföreningar och -aktörer. Man bekantar sig med byarna genom att göra pilotresor. Den sjätte och sista resan gick till Steiermark i Österrike i juni. Byborna får själva välja vad de vill visa för testresenärerna, och samtidigt är de testresenärer själva. Responsen från testresorna genomgås gemensamt på de internationella mötena och nätmötena. Lehto sammanfattar:

”Vi bygger tillsammans en modell för byaturismverksamheten. Eftersom så många länder är med i projektet, innebär det många olika slags synsätt. Huvudprodukten är en handbok där man berättar hurudan processen har varit, vem som har medverkat och vad som har blivit gjort. Boken fungerar sedan som en modell för andra. Genom försök och misstag har vi utformat en modell för byaturism. Huvudpartnern Luxemburg har visat oss andra vägen. Vi har i Finland betonat processmässig utveckling av byaturism. Lokalbefolkningen är verksamhetens själ och salt.”

Uppgifterna (från 6.8) är från webbplatsen Landsbygd.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s