Kategorier
2013 Nyhetsbrev 28/2013

Innovationslägren som främjar de regionala utvecklingsbehoven

landsbygd.fi - logoUnder hösten ordnar landsbygdsnätverket de fem innovationslägren som främjar de regionala utvecklingsbehoven runt om i Finland. På lägren utvecklar deltagarna strategiskt viktiga kärnområden enligt de regionala utvecklingsplanerna, samt löser utmaningar som har identifierats inom dessa områden. Man utvecklar idéer och bildar nätverk tillsammans med regionens egna och externa sakkunniga. Lägren, vilka är en viktig del av landsbygdsnätverkets verksamhet 2013 och 2014. Det första av de fem innovationslägren genomfördes i Kajana (15-17.8). Landsbygdsaktörer från Norra Österbotten och Kajanaland var samlade till ett gemensamt innovationsläger för att leta efter nya verksamhetssätt och -modeller, samt utvecklingsmetoder för landsbygden med tanke på framtida behov.

På JÄRKI-innovationslägret i Forssaregionen i september (11-13.9) tar man fram nya idéer för att utveckla regionens landsbygdsmiljö, samt produkt- och serviceinnovationer. På lägret i Fjäll-Lappland i oktober (17-19.10) letas det efter nya, inspirerande idéer som är värda att testas som välfärds affärsverksamhet och som lokala lösningar som främjar välfärden i byarna på ett övergripande sätt. Innovationslägret i Mellersta och Norra Karelen (30.10-1.11), sammanför två avvikande helheter och stöder sålunda de regionala aktörernas nätverksbildning. Serien av innovationsläger år 2013 avslutas med ett läger i Sydöstra Finland (19-21.11) med målet att ta fram idéer om nya efterfrågestyrda produkter och tjänster, utarbeta branschgränslösa riktlinjer för att börja vidta åtgärder, samt att lära sig att dra nytta av verksamhetsmodellen för innovationslägret på nya läger i syfte att utöka och fördjupa samarbetet.

Uppgifterna är från landsbygdsnätverksenhetens meddelande (16.8.2013). I nyhets-brevet kan man även läsa om kommande evenemang: Konferensen Communities as a part of sustainable rural tourism – success factor or inevitable burden? i Kotka 10-11.9, projektträffar för närmat och turism – i Tammerfors 1.10, i Lahtis 2.10, i Siilinjärvi 24.10 och i Kuusamo 30.10, projektträff för ett mångsidigare jordbruk i Kuortane 29-30.10, projektträff bioenergi-by i Joensuu 8.11, samt rådplägningsdagar för lands-bygdens utvecklingsprogram för Fastlandsfinland i Tavastehus 6-7.11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s